Dagbladet avslører

Får doble feriepenger

Gullkantede ordninger, vedtatt av politikerne selv, sikrer de folkevalgte på Stortinget et feriebudsjett vanlige folk bare kan drømme om.

GODE VILKÅR: Representantene på Stortinget har vilkår folk flest bare kan drømme om. Foto: Fredrik Hagen / NTB
GODE VILKÅR: Representantene på Stortinget har vilkår folk flest bare kan drømme om. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert

Debatten raser om regjeringens brutte hundredagersløfte om å gi arbeidsledige tilbake feriepengene.

Ordningen med feriepenger for arbeidsledige ble avviklet av Solberg-regjeringen, og lovet innført av Arbeiderpartiet før valget. Men i sine tillegg til statsbudsjettet for neste år sløyfet partiet valgløftet.

Ap bedyrer likevel at ordningen skal gjenopprettes, bare ikke i høst.

Samtidig er det stort fokus på stortingsrepresentantenes særordninger etter stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) beklaget at hun leide bolig av Trond Giske i Trondheim samtidig som hun eide bolig i Ski. På den måten fikk hun også en pendlerbolig i Oslo som hun ikke skulle hatt.

TYNN TRÅD: Stortingspresidenten Eva Kristin Hansen henger i en tyn tråd når pendlersaken redegjøres torsdag formiddag. Reporter: Kjetil Kjær Andersland. Video: Christina Holen Korneliussen. Vis mer

Dagbladet kan nå fortelle om feriepengesystemet for folkevalgte på Stortinget, et system som gir politikerne dobbel utbetaling av feriepenger.

Feriepenger gange to

En stortingsrepresentant har minimum 980 000 kroner i årlig godtgjørelse fra skattebetalerne. I tillegg kommer godtgjørelse fra eventuelle ekstraverv på Løvebakken.

 • Når en stortingsrepresentant tiltrer, og dermed slutter i sin tidligere jobb, får vedkommende naturlig nok feriepenger fra tidligere arbeidsgiver.
 • Samtidig - neste sommer - får vedkommende også utbetalt godtgjørelse fra Stortinget.
 • Det gjøres ingen avkorting av dette første feriepengebeløpet, uansett hvor mye representanten fikk i feriepenger fra tidligere arbeidsgiver.
 • Dermed får alle ferske stortingsrepresentanter både feriepenger fra tidligere arbeidsgiver og godtgjørelse fra Stortinget når de tar sin første sommerferie som folkevalgt.

  De folkevalgtes lønn er i praksis godtgjørelse - 980 000 kroner delt på 12 måneder. Så lenge en stortingsrepresentant sitter på Stortinget så tjener hen ikke feriepenger på godtgjørelsen sin, men godtgjørelsen utbetales altså også i juli. «Vanlige folk» får ikke lønn, men feriepenger i sommermåneden.

Stortingets direktør Marianne Andreassen er forelagt artikkelen i sin helhet. Hennes kommentar er som følger:

- Så lenge representantene er folkevalgte har de ikke mulighet til å opparbeide seg feriepenger, og det er bakgrunnen for denne ordningen. Ordningen er vedtatt av Stortinget, skriver hun i en e-post til Dagbladet.

Feriepenger på ny

Men så har de folkevalgte innvilget seg et ekstra gode når en representant går av, vedtatt som egen paragraf i stortingsgodtgjørelsesloven paragraf 14:

 • Idet en stortingsrepresentant går av, får vedkommende plutselig feriepenger fra Stortinget for det siste året. Dette er teknisk sett første gang politikerne får feriepenger fra Stortinget.
 • Politikerne går dermed i praksis fra å være folkevalgte til å bli ansatte i sitt siste år på Stortinget, for slik å sikre seg feriepenger. Folkevalgte har i utgangspunktet ikke krav på feriepenger slik ordinære arbeidstakere har, men Stortinget har unngått dette.
 • Et vedtak i stortingsgodtgjørelsesloven gjør at politikerne likevel får feriepenger som om de var ansatte på Stortinget.
 • Disse feriepengene utbetales januar året etter vedkommende falt ut av Løvebakken.
 • Dermed får representantene feriepenger.

- Spesielle betingelser

Advokat Olav Lægreid er kjent som en av Norges mest profilerte på arbeidsrett, og har blant annet jobbet for mange av ofrene i NAV-skandalen. Han mener det ikke er noen tvil om at Stortinget har vedtatt en særordning for seg selv.

- Det er helt klart at politikerne her har bevilget seg selv en ordning som er gunstigere enn den ville ha vært hvis de hadde vært vanlige lønnsmottakere.

- Det er spesielle betingelser. Hvis man sammenlikner med vanlige arbeidstakere, så er dette en særordning ja, slår Lægreid fast.

Han peker likevel på at stortingsrepresentanter mangler stillingsvern, og at de uten denne ordningen hadde stått uten feriepenger året etter de er ute av Stortinget.

Mimir: - Gir ingen mening

Rødt-politiker Mimir Kristjansson, som kjemper for å gi arbeidsledige feriepengene tilbake, vedgår at Stortingets særordninger har en umusikalsk klang.

- Nok en gang ser vi hvordan norske politikere har bevilget seg selv gunstige særordninger langt utover det som er rimelig. Det gir ingen mening at jeg skal få dobbelt opp med feriepenger neste sommer, bare fordi jeg sitter på Stortinget. Et minstemål skulle selvfølgelig vært at feriepenger fra min gamle jobb ble avkortet mot godtgjørelsen jeg får fra Stortinget i juli, sier Kristjansson til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer