Charleston

Får dødsstraff for å ha skutt og drept ni personer i kirke

Charleston-drapsmannen forsøkte ikke engang å forsvare seg i retten. 

FIKK DØDSSTRAFF: Juryen brukte tre timer på å komme fram til straffeutmålingen, og ifølge Justisdepartementet er Dylann Roof den første personen til å få dødsstraff for hatkriminalitet i tråd med føderal lovgiving. Foto: AFP PHOTO
FIKK DØDSSTRAFF: Juryen brukte tre timer på å komme fram til straffeutmålingen, og ifølge Justisdepartementet er Dylann Roof den første personen til å få dødsstraff for hatkriminalitet i tråd med føderal lovgiving. Foto: AFP PHOTOVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nå er det klart, Dylann Roof får dødsstraff etter at han skjøt og drepte ni afroamerikanere i en kirke i Charleston i Sør-Carolina i USA, i juni 2015. 22-åringen forsøkte ikke engang å forsvare seg overfor juryen.

Roof har på ingen måte argumentert mot at han skal få dødsstraff. Han har i det hele tatt foretatt seg svært lite under straffeutmålingssaken, skriver NBC News.

Reuters skriver at juryen brukte tre timer på å komme fram til straffeutmålingen, og ifølge Justisdepartementet er han den første personen til å få dødsstraff for hatkriminalitet i tråd med føderal lovgiving.

FIKK DØDSSTRAFF: Her snakker et av ofrenes brødre ut etter Dylann Roofs dom. Video: AP DV / NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Roof ble i forrige måned funnet skyldig på 33 tiltalepunkter, inkludert drapet på ni svarte kirkegjengere i Charleston i juni 2015. Han har sagt målet med angrepet var å utløse rasekrig.

Angrer ikke

Da straffeutmålingssaken startet i forrige uke begynte påtalemyndigheten med høytlesning fra Roofs dagbok.

«Jeg vil gjøre det krystallklart, jeg angrer ikke på det jeg gjorde. Jeg vil ikke beklage det. Jeg har ikke felt en tåre for de uskyldige menneskene jeg drepte».

En av dem som forklarte seg i retten er Jennifer Pinckney. Mannen hennes, pastor Clementa C. Pickney, ble drept i massakren, mens hun satt i rommet ved siden av sammen med datteren, som hun oppfordret til å være stille.

- Uansett hva som skjer med mamma, må du bli under denne pulten, sa hun til datteren, i det Roof skjøt rundt seg.

Planlagt angrep

Washington Post skriver at Roof ikke viste noen følelser under Pinckneys forklaring, og at han ikke ville stille spørsmål da hun var ferdig.

Roof skal ifølge en romkamerat ha ønsket raseskille i USA og ønsket å starte en borgerkrig. Angrepet skal han ha planlagt i et halvt år.

Juryens avgjørelse måtte være enstemmige for at Roof skulle få dødsstraff.