Laila Bertheussen

Får dommen 15. januar

Først 15. januar neste år, får Laila Bertheussen, samboeren til tidligere justisminister Tor Mikkel Wara, sin dom.

NEKTER SKYLD: 15. januar 2021 faller dommen i Oslo tingrett, hvor påtalemyndigheten mener Laila Bertheussen bør dømmes til to års fengsel. Tegning: Fedor Sapegin
NEKTER SKYLD: 15. januar 2021 faller dommen i Oslo tingrett, hvor påtalemyndigheten mener Laila Bertheussen bør dømmes til to års fengsel. Tegning: Fedor Sapegin Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter flere uker på tiltalebenken i Oslo tingrett, ble retten hevet fredag 23. oktober, og det var ventet at samboeren til den tidligere justisministeren skulle få dommen før jul.

Nå er det klart at domsavsigelse først blir fredag 15. januar.

VANSKELIG: Advokat John Christian Elden mener det er åpenbart at det ikke er en lett sak for retten å avsi dom i. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
VANSKELIG: Advokat John Christian Elden mener det er åpenbart at det ikke er en lett sak for retten å avsi dom i. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Åpenbart ingen lett sak for retten å avsi dom i, og det har jeg stor forståelse for, sier Bertheussens forsvarer John Christian Elden til Dagbladet.

Angrep på staten

Laila Anita Bertheussen er tiltalt for brudd på straffeloven paragraf 115. Påtalemyndigheten mener trusler skal ha vært en fare «for å hindre eller påvirke arbeidet til samboeren, justisminister Tor Mikkel Wara, samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) og hennes mann, stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp).

«Med fengsel inntil 10 år straffes den som ved bruk av makt, trusler eller på annen rettsstridig måte volder fare for at Kongen, Regenten, regjeringen, Stortinget, Høyesterett eller Riksretten, eller et medlem av disse institusjonene, hindres eller påvirkes i sin virksomhet».

Trusler og skadeverk

PST som har etterforsket saken mener Bertheussen blant annet skal ha tegnet et hakekors og tagget ordet «rasisist» på veggen på familiens bil. Hun er også anklaget for å ha brutt opp lokket til bilens drivstofftank, og tent på en hyssing som var plassert inn i tanken.

PST og Det nasjonale statsadvokatembete mener Bertheussen sendte brev med truende innhold til samboeren og seg selv.

FORNÆRMET: Tidligere statsråd Ingvil Smines Tybring-Gjedde er fornærmet i saken mot Laila Bertheussen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORNÆRMET: Tidligere statsråd Ingvil Smines Tybring-Gjedde er fornærmet i saken mot Laila Bertheussen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Det samme brevet ble også sendt til daværende statsråd Ingvil Smines Tybring-Gjedde og hennes ektemann, Christian Tybring-Gjedde.

Bertheussen er også tiltalt for å forsøke å vekke mistanke om en straffbar handling uten at den er begått og for overtredelse av brann- og eksplosjonsvernloven.

Nekter skyld

Laila Bertheussen ble på 1980-tallet straffedømt tre ganger for bedrageri, tyveri og dokumentforfalskning. I 1995 ble hun også bøtelagt for naskeri.

Bertheussen nekter straffskyld, og hevdet i Oslo tingrett at det er hun som er offer i saken.

Da Laila Bertheussen ble pågrepet av PST den 14. mars 2019, gjennomførte politiet en ransakelse i familiens bolig på Oslos vestkant. To uker seinere trakk Wara seg fra stillingen som justisminister.

«Ingen tvil»

Statsadvokatene Marit Formo og Frederik G. Ranke fra Det nasjonale statsadvokatembetet første aktoratet mot Bertheussen i Oslo tingrett.

Under prosedyrene konkluderte statsadvokat Formo med at det ikke kunne være tvil om at det var Bertheussen som sto bak samtlige av handlingene i tiltalen om trusler og skadeverk.

AKTORATET: Statsadvokatene Frederik G. Ranke og Marit Formo mener Laila Bertheussen bør dømmes til fengsel i to år. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
AKTORATET: Statsadvokatene Frederik G. Ranke og Marit Formo mener Laila Bertheussen bør dømmes til fengsel i to år. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Statsadvokat Ranke la ned påstand om to års fengsel for Laila Bertheussen, mens hennes forsvarere, advokatene John Christian Elden og Bernt Heiberg mener det ikke er grunnlag for å dømme henne. De la ned påstand om full frifinnelse.

Det er ventet at saken, uansett om Oslo tingrett dømmer eller frifinner Laila Bertheussen, vil bli anket inn for Borgarting lagmannsrett.

Saken mot Laila mot Laila Bertheussen er unik i norsk rettshistorie.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer