Får dommen til sommeren

Saddam skal dømmes i en ny spesialdomstol i Irak. Rettsaken skal være åpen for alle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Saddam skal dømmes i Irak- Saddam Hussein vil bli dømt, og etter det vil vi gjøre som dommeren og retten bestemmer, sier Abdul Aziz al-Hakim, lederen for det USA-oppnevnte irakiske styringsrådet, ifølge BBC.

Han uttalte seg etter å ha hatt samtaler med den britiske utenriksministeren Jack Straw i London onsdag.

Al-Hakim, som for tiden er styringsrådets president, sier internasjonale observatører vil kunne være til stede under rettssaken. Anklagene mot den tidligere irakiske diktatoren vil bli behandlet etter internasjonale standarder, forsikrer han.

- Rettssak til sommeren

Den nye spesialdomstolen er opprettet for å kunne dømme framtredende medlemmer av det tidligere regimet i Irak, hvor Saddam Hussein var den øverste lederen. Styringsrådet offentliggjorde for første gang planene om domstolen bare noen få dager før eks-presidenten ble pågrepet, men en knapp uke senere blir den allerede omtalt som om den har trådt i funksjon.

Et annet av medlemmene i styringsrådet, Mowaffaq al-Rubaie, sier dommen mot Saddam Hussein trolig ikke vil falle før etter 1. juli neste år. Grunnen er at påtalemyndigheten vil trenge tid til å samle sammen bevis, men al-Rubaie mener tidspunktet også vil kunne hindre rettssaken fra å bli preget av utenlandsk innblanding. En midlertidig irakisk regjering skal etter planen innsettes i juni, noe som kan bety at USA vil ha gitt fra seg makten over landet før dommen faller mot Saddam Hussein.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer