Får dommen til sommeren

Saddam skal dømmes i en ny spesialdomstol i Irak. Rettsaken skal være åpen for alle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saddam skal dømmes i Irak- Saddam Hussein vil bli dømt, og etter det vil vi gjøre som dommeren og retten bestemmer, sier Abdul Aziz al-Hakim, lederen for det USA-oppnevnte irakiske styringsrådet, ifølge BBC.

Han uttalte seg etter å ha hatt samtaler med den britiske utenriksministeren Jack Straw i London onsdag.

Al-Hakim, som for tiden er styringsrådets president, sier internasjonale observatører vil kunne være til stede under rettssaken. Anklagene mot den tidligere irakiske diktatoren vil bli behandlet etter internasjonale standarder, forsikrer han.

- Rettssak til sommeren

Den nye spesialdomstolen er opprettet for å kunne dømme framtredende medlemmer av det tidligere regimet i Irak, hvor Saddam Hussein var den øverste lederen. Styringsrådet offentliggjorde for første gang planene om domstolen bare noen få dager før eks-presidenten ble pågrepet, men en knapp uke senere blir den allerede omtalt som om den har trådt i funksjon.

Et annet av medlemmene i styringsrådet, Mowaffaq al-Rubaie, sier dommen mot Saddam Hussein trolig ikke vil falle før etter 1. juli neste år. Grunnen er at påtalemyndigheten vil trenge tid til å samle sammen bevis, men al-Rubaie mener tidspunktet også vil kunne hindre rettssaken fra å bli preget av utenlandsk innblanding. En midlertidig irakisk regjering skal etter planen innsettes i juni, noe som kan bety at USA vil ha gitt fra seg makten over landet før dommen faller mot Saddam Hussein.

Al-Rubaie legger imidlertid også vekt på at rettssaken vil være offentlig og åpen for innsyn.

Irakerne avgjør

Utenriksminister Straw beskrev møtet med al-Hakim onsdag som «svært interessant», og sa det bør overføres mer makt til styringsrådet så snart som mulig.

- Når det skjer vil Irak være en selvstendig nasjon, sa utenriksministeren, som møtte pressen sammen med al-Hakim.

- En selvstendig nasjon vil være i stand til å treffe sine egne avgjørelser, og noen av dem kan det hende vi ikke er enige i. Dette kan omfatte spørsmål om dødsstraff, sa Straw.

USAs president George W. Bush sa tidligere i uken at han mener Saddam Hussein fortjener dødsstraff. En rekke europeiske ledere er av en annen mening, og også FNs generalsekretær Kofi Annan har sagt at den tidligere irakiske lederen bør få en annen straff.

Regjeringen i Storbritannia inntar en mellomposisjon, ved å ta avstand fra dødsstraff, samtidig som den legger vekt på at irakerne må få avgjøre dette spørsmålet selv.

Bagdad-området

Etter at Saddam Hussein ble funnet på et skjulested utenfor sin egen hjemby Tikrit lørdag, har ikke de amerikanske styrkene i Irak ønsket å avsløre hvor han befinner seg.

Styringsråd-medlemmet Mowaffaq al-Rubaie sa onsdag at den tidligere så fryktede lederen fortsatt befinner seg i Bagdad-området. Han kommer til å forbli på samme sted fram til han kan stilles for retten, ifølge al-Rubaie.

Pågripelsen av Saddam Hussein har gitt de amerikanske okkupasjonsstyrkene ny informasjon om hvilken rolle den styrtede presidenten har spilt mens han har ligget i skjul de siste månedene. Den amerikanske generalen Martin E. Dempsey forteller til avisa The Washington Post om et nettverk som har finansiert irakiske motstandsceller, og som er blitt avslørt i forbindelse med pågripelsen av eks-diktatoren.

- Saddam Hussein var klart en symbolsk figur. Disse nettverkene rapporterte til ham på samme måte som en sønn rapporterer til sine foreldre. Men det meste av informasjonen ser ut til å ha vært én-veis, og den ble overført med kurer snarere enn elektronisk, sier Dempsey.

(NTB-AFP)

<B>ENIGE:</B> Storbritannias utenriksminister Jack Straw og leder for det irakiske styringsrådet Abdul Aziz Al-Hakim under gårsdagens pressekonferanse. De offentliggjorde her at Saddam skal dømmes av en nyopprettet spesialdomstol i Irak.