Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Far dømt - mor frikjent for å mishandlet baby til døde

Dømt til 17 års fengsel i Oslo tingrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 30 år gammel mann er dømt til 17 års fengsel for å ha mishandlet sin ti uker gamle sønn til døde. Den 32 år gamle moren ble frikjent.

Dommen falt i Oslo tingrett onsdag.

Mishandlingen skal ha skjedd gjentatte ganger over flere uker i foreldreparets hjem i Oslo. Gutten ble brakt til Akershus universitetssykehus 17. desember 2014, og han døde tre dager senere.

Gutten var blitt påført flere ribbeinsbrudd, netthinneløsning, brudd i hodeskallen og flere blødninger i hjernen.

Begge foreldrene nektet straffskyld under rettssaken i desember.

Mannen anket dommen på stedet.

Retten var delt i vurderingen av hvorvidt drapet var forsettlig, men flertallet mener mannen må ha vurdert muligheten for at gutten kunne dø av behandlingen.

Moren ble frikjent for å ha medvirket til kroppsskade med døden til følge.

Hun har fortalt at hun reagerte ved flere anledninger på farens hardhendte behandling av sønnen, og viste blant annet faren en artikkel om såkalt shaken baby-syndrom (filleristing).

Men sakkyndige har slått fast at hendelsene hun var vitne til, ikke skadet barnet. Retten mener derfor at volden som til slutt kostet gutten livet, skjedde når hun sov eller ikke var til stede.

Gråt i retten

Mens moren var tydelig preget og gråt flere ganger både før og under domsavsigelsen, var faren tilsynelatende ved godt mot.

- Umiddelbart virker det som en fornuftig dom, sier morens forsvarer Bjørn Rudjord til NTB.

Mannens forsvarer, Arne Gunnar Aas, viser til at dommen er anket, og påpeker at retten er splittet i spørsmålet om mannen har begått forsettlig drap.

- Lagmannsretten får behandle saken når den tid kommer, sier han.

Aktor Jan Eivind Norheim holder muligheten åpen for å anke frifinnelsen av moren.

Til riksadvokaten

- Jeg må studere dommen grundig og gi riksadvokaten et råd om hvorvidt det er grunnlag for å anke, sier han til NTB.

Han er fornøyd med dommen mot faren, selv om straffeutmålingen var ett år lavere enn hans påstand.

Kun farens skyld

Den lille familien bodde sammen med morens far, men ifølge dommen er det utelukket at det er noen andre enn barnets far som kan ha påført gutten skadene. De baserer seg på vitneutsagn fra alle tre om når de var alene med babyen.

Gutten kom til verden med keisersnitt og var i sitt korte liv mye plaget med luft i magen og gråt mye. Ansvaret for å stelle og gi gutten mat gjennom døgnet, fordelte de to foreldrene mellom seg.

Retten la til grunn at det var minst to voldshendelser som hadde påført gutten skader, den siste bare få timer før gutten ble brakt til Akershus universitetssykehus 17. desember 2014. Det var bare faren som hadde vært sammen med barnet da dette skjedde, ifølge dommerne.

Babyen var allerede svekket som følge av tidligere skader og døde tre dager seinere.

Gutten var blant annet blitt påført flere ribbeinsbrudd, netthinneløsning, brudd i hodeskallen og flere blødninger.

- Umoden og lite interessert

Retten mener det ikke er tilstrekkelig bevist at moren har medvirket til mishandlingen. Tvert imot mener den moren reagerte naturlig, og viser til at hun i ettertid har gitt uttrykk for at hun ønsker å finne ut hva som forårsaket sønnens død.

Faren var i stedet opptatt av forholdet til sin tidligere samboer.

Dommerne mener faren, blant annet gjennom sine egne forklaringer og håndtering av gutten, har vist en umoden holdning til å det å være forelder.

(NTB).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling