Far dømt for å holde barna tilbake i Libanon

Moren leide eks-soldat for å hente barna til Norge.

ANKER IKKE: Barnefarens forsvarer Olle Nohlin opplyser at klienten ikke vil anke tingrettsdommen, av praktiske årsaker. Foto: ØYSTEIN ANDERSEN / DAGBLADET
ANKER IKKE: Barnefarens forsvarer Olle Nohlin opplyser at klienten ikke vil anke tingrettsdommen, av praktiske årsaker. Foto: ØYSTEIN ANDERSEN / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En Rogaland-bosatt mann i 40-åra er i Oslo tingrett dømt til sju måneders fengsel for å ha holdt sine fire barn urettmessig i Libanon, mot barnemorens vilje og rett. Mannen anker ikke dommen, opplyser hans forsvarer Olle Nohlin til Dagbladet.

- Han har allerede sittet fire måneder i varetekt, og vil slippe ut 6. januar, lenge før en eventuell ankesak rekker å komme opp. Han fastholder sin uskyld, men vil ikke ta seg bryet med å anke til lagmannsretten når han likevel straks slipper ut, sier advokaten.

Dommen er i samsvar med aktor Eindride Kjørris påstand. Den domfelte mannen må også betale 5000 kroner i saksomkostninger.

Etterlyst internasjonalt Barnefaren ble pågrepet på flyplassen i Frankfurt i august etter internasjonal etterlysning, og har sittet i varetekt siden. 6. januar vil han ha sonet 2/3 av dommen, og blir løslatt.

- Når han slipper ut, drar han tilbake til Rogaland. Han ønsker at ekskona og barna skal få være i fred, sier forsvarer Nohlin.

Bak tingrettsdommen ligger en langvarig og opprivende konflikt. Den dømte mannen ble skilt fra barnas mor for flere år siden, og hun ble tilkjent eneomsorgsrett i 2011; han har ikke samværsrett. En stund bodde moren og de fire barna på krisesenter.

Både barnefaren og -moren har libanesisk bakgrunn, men norsk statsborgerskap. De fire barna, i alderen 8 til 14 år, er født i Norge.

Motstridende forklaringer De to tidligere ektefellene har lagt fram svært ulike versjoner av hva som skjedde i fjor sommer. Moren og barna var da på familiebesøk i Libanon, samtidig som eksmannen befant seg i samme distrikt. Utfallet ble at moren måtte returnere til Norge uten barna - som ble innlosjert i leiligheten eksmannen og hans nye kone disponerer i en libanesisk landsby.

Ifølge tiltalen stoppet barnefaren 29. august bilen med moren og barna i et veikryss, og tok med seg barna med makt. Den domfelte mannen hevder imidlertid at moren på eget initiativ overleverte barna til ham og ikke ba om å få dem tilbake før hun satte seg på flyet til Norge samme kveld.

- Hun kunne bare spurt, så ville hun fått barna tilbake, meddelte den domfelte via forsvarer Nohlin i forkant av rettssaken.

Moren var annen oppfatning, og engasjerte på vårparten i år en norsk ekssoldat som dro til Libanon for å hente barna. Aksjonen gikk imidlertid ikke som planlagt, og ekssoldaten og barna måtte i ukevis ligge i dekning før de kom seg ut av landet via krigsherjede Syria. De landet på Gardermoen 8. juni.

- Gir liten mening Oslo tingrett finner ikke mannens forklaring troverdig, av flere grunner. F.eks. gjorde han ingenting for å sende barna til Norge, dessuten hadde han også kjørt en barnefordelingssak i libanesisk rettssystem, med utfallet at han der fikk omsorgsretten. Og da barna var blitt hentet av ekssoldaten 28. april i år, anmeldte han ekskona for bortføring.

Tingretten tillegger på den annen side morens forklaring stor vekt, og tror henne på at hun ikke frivillig lot seg skille fra barna. At hun ikke fikk med seg barna hjem, skyldtes hovedsakelig at barna ble nektet utreise på flyplassen da de og moren skulle tilbake til Norge 28. juni i fjor; den libanesiske rettskjennelsen lå bak.

- Dersom tiltalte var av den oppfatning at barna var i hans varetekt med grunnlag i samtykke fra mor, gir det liten mening å anmelde mor for kidnapping, skriver retten.

HENTET BARNA: Denne norske eks-soldaten ble engasjert av barnas mor for å hente dem fra Libanon til Norge. Aksjonen gikk imidlertid ikke som planlagt, og «sikkerhetsoperatøren» måtte ligge i dekning med barna i flere uker, før de til slutt kom seg ut via krigsherjede Syria. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN / DAGBLADET
HENTET BARNA: Denne norske eks-soldaten ble engasjert av barnas mor for å hente dem fra Libanon til Norge. Aksjonen gikk imidlertid ikke som planlagt, og «sikkerhetsoperatøren» måtte ligge i dekning med barna i flere uker, før de til slutt kom seg ut via krigsherjede Syria. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN / DAGBLADET Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer