Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

England:

Far dømt for syreangrep på sønn

Den tre år gamle gutten skal ha vært på butikken for å handle bursdagsgaver med familien da han fikk svovelsyre sprutet i ansiktet.

DØMT: Seks menn ble dømt i tingretten i dag for et syreangrep på en tre år gammel gutt. Bildet er fra overvåkningskameraet på butikken like før angrepet skjedde. Foto: Rex/Shutterstock.
DØMT: Seks menn ble dømt i tingretten i dag for et syreangrep på en tre år gammel gutt. Bildet er fra overvåkningskameraet på butikken like før angrepet skjedde. Foto: Rex/Shutterstock. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 40 år gammel mann ble dømt i tingretten i England for å ha planlagt et syreangrep på sin tre år gamle sønn i et forsøk på å vinne omsorgsretten for barnet, melder CNN.

Gutten fikk en blanding av svovelsyre sprutet i ansiktet da han var på butikken med moren og sine to søsken for å handle bursdagsgaver.

Mannen ble dømt til 16 års fengsel i rettssalen i Worcester sammen med fem andre menn for konspirasjoner om å «brenne, lemleste og vansire barnet».

Syreangrepet skal ha skjedd i byen Worchester, øst for Birmingham, i fjor sommer og ble fanget opp på et videokamera i butikklokalet.

Ville vinne omsorgsretten

Treåringen fikk alvorlige skader i ansiktet og på armene, men er på bedringens vei.

- Moren hørte barnet gråte og så at han holdt i armen sin og ikke kunne åpne øynene sine, sa påtaleansvarlig Stephen Davis i retten under siktelsen i fjor sommer.

Faren, som jobber som taxisjåfør og opprinnelig er fra Afghanistan, skal ha overtalt fem andre til å gjennomføre angrepet på sønnen for å vinne omsorgsretten til barnet.

Hensikten var å vise at moren ikke var i stand til å ta seg av sønnen da hun ikke klarte å beskytte han mot angrepet.

- Feigt angrep på hjelpeløst barn

Mannens kone skal ha forlatt han i 2016 og tatt deres tre barn med seg, skriver CNN.

- Dette var et feigt angrep på et hjelpeløst tre år gammelt barn som faren var drivkraften bak, sier aktor i saken, Jonathan Rees.

Dommer Robert Juckes kalte det et brutalt angrep med syre som åpenbart var veldig sterkt. Blandingen var sannsynligvis hentet fra et bilbatteri.

- Det er utrolig at ingen av dere, hvorav de fleste har egen familie og rent rulleblad, på et eller annet tidspunkt valgte å ta et steg tilbake og spørre dere selv «hva er det vi holder på med?», uttalte Juckes i retten.

En sjuende mann som også var tiltalt i saken skal ha blitt frifunnet.

Ofte svovelsyre som brukes

I 2016 og 2017 opplevde England flere tilfeller av syreangrep. Ifølge AFP ble det utført 431 syreangrep i London i 2017. Av disse var 398 i Stratford i Newham øst i London, skriver NTB.

I slutten av desember 2017 ble 14 personer skadet under et syreangrep i en tettpakket nattklubb i London. Tre av disse ble midlertidig blinde.

Martin Ystenes, professor i Kjemi ved NTNU, uttalte overfor Dagbladet at alvorlighetsgraden av angrepene avhenger av hvilken syre det er snakk om.

- Når folk har blitt vansiret av syre, er det ofte svovelsyre som er brukt. Svovelsyre er farligere enn syrer generelt og det er mye som er mer etsende enn vanlige syrer, sier han.

Konsentrert svovelsyre er nemlig veldig farlig da den trekker til seg vann og kan føre til alvorlige skader.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!