Far drepte mor

For to år siden drepte 25-åringen sin kone med kniv. Nå sitter han fengslet i Norge, mens parets barn, MacDaniel (2 år og 8 md.) , er satt igjen hos hans familie i Den dominikanske republikk. I to år har mormoren kjempet for å få gutten hjem til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pappaen, som altså soner en dom for å ha drept guttens mor, Samoa Ramirez (25), kjemper nå for å få foreldreretten og omsorgen for lille MacDaniel.

Dette til tross for at han er ilagt påtaleunnlatelse for å ha brukt vold mot barnet da gutten bare var måneder gammel, og at han er dømt til ni års fengsel for forsettlig drap på sin kone i Oslo 7. desember 2001.

Både i Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett er guttens mormor, Oslo-kvinnen og mormor Aniana Polanco, tilkjent foreldrerett og omsorg for MacDaniel. Men barnet, som ble født i mars 2001, har hun ikke sett på over ett år.

Daglig går tankene til gutten på den andre siden av havet. Siden i fjor høst har hun bare hatt albumet med bilder av MacDaniel å trøste seg med.

Forferdelig

Grunnen er at da gutten var sju måneder gammel, tok 25-åringen med seg MacDaniel til sin mor i Den dominikanske republikk. Siden har barnet vært hos drapsmannens familie der. 25-åringen reiste imidlertid hjem til kona Samoa i Oslo, og bare uker seinere drepte han henne med kniv.

Drapsofferets mor, Aniana, har sammen med advokat Lise Reiersen, kjempet i to år for at hun skulle få foreldreretten til MacDaniel, som er norsk statsborger.

- Hele saken har vært forferdelig. Etter at min datter ble brutalt drept, måtte vi gå til retten for å få foreldreansvar og daglig omsorg for MacDaniel. Det har vært en meget stor påkjenning for meg og for min familie. Min ekssvigersønn er en farlig mann. Han har mishandlet og drept min datter, og han har mishandlet mitt barnebarn. Det er ikke riktig at denne mannen skal ha foreldrerett og omsorg for barn, sier Aniana.

Jul i Norge?

- Hvorfor tror du han tok med seg barnet hjem til sin mor?

- Min ekssvigersønn tok barnet med seg mot min datters vilje. Det vet jeg, sier Aniana.

I Oslo har familien akkurat flyttet inn i nytt hus. Det skal bli godt plass til gromgutten, når han endelig kommer.

- Lise Reiersen og jeg skal reise til Den dominikanske republikk og hente gutten. Vi skal samarbeide med landets myndigheter. Jeg håper at vi kan feire jul sammen i Oslo, sier hun.

Advokat Reiersen sier til Dagbladet at det er støtende mot den alminnelige rettsoppfatning at en drapsmann skal sitte igjen som omsorgsperson, etter å ha drept barnets mor.

- Samoa anmeldte sin mann flere ganger for vold før hun ble drept. Det ble avgjort med en påtaleunnlatelse av såkalt prosessøkonomiske forhold, sier Reiersen.

Kjøkkenkniv

25-åringen drepte sin kone med flere knivstikk. En krangel som begynte i en naboleilighet, endte i parets leilighet i Sletteløkka. 25-åringen skal først ha holdt hodet til Samoa fast og slått henne i ansiktet, før han stakk henne flere ganger med en kjøkkenkniv i hodet, ryggen, setet og venstre arm og armhule. Kvinnen døde av forblødning.

Drapsmannens mor vitnet i lagmannsretten. Hun kunne vise til en dom fra Den dominikanske republikk, hvor hun er tilkjent foreldreretten for MacDaniel. Denne avgjørelsen skal være truffet etter en undersøkelse i hjemmet. 25-åringen er en fri mann om fire år, og kommer til å bli utvist fra Norge, trolig til Den dominikanske republikk.

Faren anker

Det kan bety at han likevel får leve sammen med barnet, i strid med de foreløpige avgjørelsene i norsk rett.

Den drapsdømtes advokat Torkjell Solbø, sier til Dagbladet at saken påanket saken til Høyesterett.

- Gjennom rettspraksis veier det såkalte status quo-prinsippet tungt. Barnet har det bra hos sin farmor. Det vil ikke være riktig å rive han opp fra dette miljøet, sier Solbø.

<B>Aniana, drapsofferets mor: </B> «Min ekssvigersønn er en farlig mann. Han har mishandlet og drept min datter, og han har mishandlet mitt barnebarn.»
DREPT: Samoa Ramirez (25) med sønnen på armen.