BLÅTT: Erna Solberg er glad for KrFs skjebnevalg, men vil ikke love abortgjennomslag for Krf. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Starter regjeringsforhandlinger med KrF

Får drømmen oppfylt: - Dette har vært mitt mål lenge

Statsminister Erna Solbergs mål har lenge vært en flertallsregjering. Nå får hun drømmen oppfylt.

Erna Solberg og resten av regjeringen kan puste lettet ut. De kom unna med skrekken. Nå starter forhandlingene om et nytt regjeringsgrunnlag for en Høyre, Frp, KrF og Venstre-regjering.

Kommer de til en enighet blir det en flertallsregjering, i motsetning til i dag. Dette har vært statsminister Erna Solbergs drøm helt siden valget i 2013.

Det var en glad statsminister som tok i mot pressen i statsministerens representasjonsanlegg i kveld.

- KrF har tatt en historisk avgjørelse. De vi søke mulighetene for en flertallsregjering med Høyre, Frp og Venstre. Det er jeg selvfølgelig glad for. Det har vært mitt mål lenge, sa Solberg.

Hun har gang på gang understreket at døren inn i regjering er åpen for KrF.

- Jeg har hatt dette før øye siden første gang vi åpnet døren med Frp i 2006. Av og til lønner det seg å være standhaftig og jobbe langsiktig, sa Solberg på spørsmål om hvor viktig hennes rolle i dette har vært.

Starter samtaler umiddelbart

Det er forventet at KrF vil starte samtalene med regjeringen ganske umiddelbart.

- Landsmøtet har gitt et tydelig signal om at vi skal forsøke å få til regjeringssonderinger med regjeringen. Det skal vi gjøre vårt beste for å klare, sa nestleder i KrF Kjell Ingolf Ropstad etter møtet. Han har sammen med den andre nestlederen Olaug Bollestad, frontet forslaget om å gå inn i Solberg-regjeringen og skal lede forhandlingene med Solberg-regjeringen.

Solberg har stor tro på at de skal klare å komme til enighet.

- Man kan aldri si med 100 prosent sikkerhet at man blir enig, men jeg mener vi har et godt utgangspunkt. Erfaringen min er at setter man seg ned så finner man gode felles løsninger, løsninger som man ikke nødvendigvis har sett på.

Skuffet Støre

Ap-leder Jonas Gahr Støre, var derimot skuffet. Han kunne blitt statsminister til tross for valgnederlaget, men KrFs landsmøte ville det annerledes.

- Jeg er skuffet på vegne av landet. Det er en trist dag for landet. Dette betyr mer penger til skattekutt og mer Høyre-politikk. Men dette er valget som er tatt, det betyr at vi skal føre en konsekvent opposisjonspolitikk, sier Støre-

Han roser Hareide og kaller ham modig.

- Hareide har vist stort mot, men KrF sitt landsmøte har talt demokratisk, og det må vi respektere, sier partilederen.

På spørsmål om han er skuffet over å ikke bli statsminister, svarer han at det kommer nye omganger.

- Dette var en litt uvanlig omgang, for den var ikke annonsert, kan du si. Vi sa at dersom flertallet skifter, så kan vi ta ansvar. Nå skjedde ikke det, tvert i mot, så blir sentrum borte fra det rommet de har hatt i Stortinget. Det påkaller en skarpere opposisjon, og det får de fra oss, sier Støre.

Knut Arild Hareide satset alt. Arbeiderparti-lederen sier han har veldig respekt for dette.

- Det er ikke så ofte en partileder tar den sjansen. Han kan stå oppreist for det han har trodd på, sier Støre.

Statsbudsjett først

Sigbjørn Aarnes, som var Erna Solbergs høyre hånd som pressesjef og statssekretær gjennom sju år, tror en ny regjering vil være på plass senest i januar.

- Nå må man først forhandle et statsbudsjett. Det vil man klare ganske greit med utgangspunkt i budsjettet regjeringen har lagt fram. Så har man bedre tid på å komme i mål med regjeringsforhandlinger.

- Når vil vi få se at KrF går inn i regjeringen?

- Senest i januar, men trolig før.

SKUFFET: Knut Arild Hareide innrømmer at han er skuffet etter veivalgnederlaget. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer