Får dronerefs: - Pengene finnes ikke

Justisminister Emilie Enger Mehl har skrytt av 57 millioner kroner til bekjempelse av uønsket droneflyging. Men pengene finnes ikke, mener justiskomiteens leder.

DRONEKAMP: Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) får kraftig kritikk fra justiskomiteens leder for arbeidet med å bekjempe ulovlige droner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DRONEKAMP: Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) får kraftig kritikk fra justiskomiteens leder for arbeidet med å bekjempe ulovlige droner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Observasjon av droner ved oljeinstallasjoner, flyplasser og militærbaser har satt en støkk i mange nordmenn de siste ukene.

Minst åtte russiske borgere er pågrepet for mulig ulovlig droneflyging, og politiet er i ekstra beredskap. Også Heimevernet er kalt ut for å bevokte anlegg.

I flere tilfeller har justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) skrytt av at regjeringen har gitt 57 millioner kroner ekstra til politiet for å bekjempe uønsket droneaktivitet.

Lovet penger

Mehl fortalte om nyheten på en pressekonferanse om Ukraina-situasjonen sist uke.

- Det er viktig at vi, i tillegg til den beredskapen og det utstyret politiet allerede har, fortsetter å styrke beredskapen framover. Det er derfor vi mener det er riktig å gi 57 millioner kroner til å anskaffe mer antidroneutstyr til politiet, sa justisministeren til Dagbladet etter pressekonferansen.

Men posten er verken å finne i statsbudsjettet for 2022 eller 2023.

I et svar til Stortinget skriver Mehl:

«Tiltaket knyttet til antidrone-utstyr skal iverksettes inneværende år, og er derfor ikke en del av regjeringens budsjettforslag for 2023. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget om saken i forbindelse med nysalderingen inneværende år».

- Finnes ikke

Nysalderingen som Mehl viser til skjer først etter statsbudsjettet er vedtatt, opptil jul. Den må også vedtas av et flertall i Stortinget.

Leder av justiskomiteen på Stortinget, Per-Willy Amundsen (Frp) mener pengene ikke har kommet fram til politiet.

- Nei, disse pengene finnes jo ikke. De er ikke på statsbudsjettet for 2022 og ikke for neste år. Dette er ikke penger som er tilgjengelig for politiet nå, sier Amundsen til Dagbladet.

I intervjuet med Dagbladet sist uke, sa Mehl at regjeringen over tid har kjent til etterretningstrusselen og faren for at sammensatte virkemidler kan bli brukt mot Norge.

Amundsen mener derimot at Mehl og regjeringen har handlet for seint mot dronetrusselen.

- Dette viser at dette er et tiltak som er kommet på plass de siste ukene. Det burde vært igangsatt for lenge siden.

- Løper etter

Frp-toppen, som tidligere hadde Mehls jobb som justisminister, mener hun og regjeringen blir løpende etter når nye hendelser og trusler blir kjent. Han viser til droneobservasjonene og mannen som er siktet for spionasje i Tromsø.

- Det viser hvor hendelsesstyrt justisdepartementet har blitt under Emilie Enger Mehls ledelse og den rødgrønne regjeringen. Det ser ut som man på alle punkter jages fra skanse til skanse. Det er ikke sånn norsk beredskap skal fungere. At det skjer hendelser og så løper man etter. Hun avslører seg selv. Hun er hele tiden på etterskudd. Man må ligge i forkant, sier Amundsen.

Ifølge Frp-politikeren satte Solberg-regjeringen i gang et pilotprosjekt for dronebekjempelse mens de satt ved makta, men Mehl har ikke videreført arbeidet.

Justisminister Emilie Enger Mehl svarer at politiet har de ressursene de trenger og er i gang med arbeidet med å bekjempe ulovlig droneflyging.

- Politiet har allerede fått oppdraget om å gjøre anskaffelser for å styrke politiets kapasitet til å håndtere ulovlig bruk av droner. Det står ikke i statsbudsjettet for 2023, fordi tiltaket skal iverksettes i 2022. Vi mener det ikke kunne vente til 2023, og vil komme tilbake til de budsjettmessige konsekvensene i nysalderingen for 2022, skriver Mehl i en e-post til Dagbladet.

- Må se seg i speilet

Til kritikken om Solberg-regjeringens droneprosjekt svarer hun at det er fullført og den permanente kapasiteten er etablert og i full drift.

- I tillegg har Senterpartiet og Arbeiderpartiet satt av penger i 2022 for å gi politidistriktene styrket dronekapasitet blant annet gjennom utdanning av om lag 100 dronepiloter og egne dronebiler, skriver Mehl.

Hun retter også en salve tilbake mot Amundsen, og mener han slett ikke var så framoverskuende som han mener regjeringen må være.

- Amundsens valg av ord i denne saken får stå for hans egen regning. Hvis han vil rette kritikk for å ikke være i forkant, burde han se seg selv i speilet. Regjeringen innfører for eksempel mobil befolkningsvarsling innen utgangen av 2022, et viktig tiltak for å varsle folk i kriser som ble anbefalt av DSB i 2017. På det tidspunktet var Amundsen selv justisminister, skriver Mehl.

Mehl legger til at situasjonen mellom Russland og Ukraina har eskalert, og at de hele tiden vurderer nye tiltak.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer