STATSBYGG RYDDER OPP: Alle bygg i regjeringskvartalet, med unntak av Høyblokka, som huser justisdepartementet og statsministerens kontorer, er frigitt av politiet.
Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
STATSBYGG RYDDER OPP: Alle bygg i regjeringskvartalet, med unntak av Høyblokka, som huser justisdepartementet og statsministerens kontorer, er frigitt av politiet. Foto: Aleksander Andersen / ScanpixVis mer

Får en pause fra jobben

Statsbygg avslutter nattarbeid, innfører skiftordning og gir de ansatte i Regjeringskvartalet litt fri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden bomben smalt i Regjeringskvartalet fredag for en uke siden, har ansatte i Statsbygg arbeidet nærmest døgnet rundt for å sikre bygninger i Oslo sentrum.

Blant annet har man strukket en sikkerhetsduk over det 18 etasjer høye regjeringsbygget kalt H-blokka.

En av de første oppgavene til Statsbygg var å få oversikt over skadeomfanget og sikre publikum for bygningsmaterialer som kan falle mot bakken.

Får hvile Statsbygg har rundt 30 mennesker i sving i Regjeringskvartalet og de har jobbet døgnet rundt.

- Denne helgen avsluttet vi nattarbeid og innfører en skiftordning med kortere arbeidsøkter, slik at de som jobber der får en pause, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Rygh til Dagbladet.no.

En av de tingene man har vært svært opptatt av er sikkerhet. Så langt er det ikke meldt om noen personskader.

- Alle som skal inn i byggene må bruke hjelm, briller og hansker.  I tillegg har vi HSM-ansvarlige som snakker med alle ansatte, sier Hege Njaal Rygh.

Alle bygg i regjeringskvartalet, med unntak av Høyblokka, som huser justisdepartementet og statsministerens kontorer, er frigitt av politiet.

I R5 er de første ansatte på plass igjen, mens man vil gå gjennom de andre byggene før flere får flytte inn.

Politiet nærmer seg slutten Politiets stabssjef, Johan Fredriksen, opplyser til Dagbladet.no at man nylig hadde et estimat med å avslutte sporsikring i Høyblokka innen fredag neste uke.

- Nå kan det virke som om vi ligger litt foran det skjemaet, uten at jeg kan si noe mer nøyaktig, sier Fredriksen.

Han opplyser at Riksadvokaten har gitt tillatelse til at sporsikringen ikke behøver å være så detaljert som vanlig, ettersom gjerningsmannen er pågrepet, har erkjent forholdene og samarbeider med politiet.

- Skulle vi jobbet med sporsikring som vi pleier om gjerningsmannen er ukjent, ville nok vårt arbeid i Regjeringskvartalet tatt lenger tid, sier Fredriksen.

Rive eller ei Statsbygg kan ikke si noe om bygg må rives eller om de kan tas i bruk etter ombygginger.

- Det er mange hensyn i denne saken. En ting er det byggetekniske, et annet forhold er hva regjeringen har av ønsker for et nytt regjeringskvartal, sier Njaa Rygh.

Hun viser til at en del bygninger fint kan brukes videre, og at noen bygg kanskje kan brukes med noen ombygginger.

- Vi har ikke tatt stilling til dette enda. Husk at det også er en emosjonell side ved denne saken, ikke bare byggetekniske vurderinger, sier Statsbygg kommunikasjonsdirektør.

Lemper på anbudsregler Vanligvis er det ganske strenge rutiner og regelverk som skal følges når leverandører og underleverandører skal hyres inn for statelige organisasjoner.

Statsbygg har fått vite at de kan lempe litt på anbudsreglene i situasjonen som har oppstått.

- Vi forkorter anbudsfrister og henter inn tilbud fra et mindre antall leverandører og velger hvem vi skal bruke på bakgrunn av tilbudene. I tillegg forenkles arbeidet når vi handler fra aktører som vi har rammeavtaler med.

Budsjettmessig har ikke bombeeksplosjonen rammet Statsbyggs regnskaper.

- Vi har en pott som kan brukes ved ekstraordinære forhold, og den bruker vi av nå. I tillegg har vi fått bistand fra Forsvarsbygg som har erfaring med bygningsskader av denne karakter. Ingen andre av våre prosjekter blir skadelidende som følge av det som har skjedd i Oslo, sier Njaal Rygh.