Får endelig erstatning etter seks års kamp mot staten

Norsk soldat ble skadd under risikofylt militæroperasjon i Afghanistan. Ble nektet yrkesskadeerstatning.

BESØKTE AFGHANISTAN-SOLDATENE: Statsminister Jens Stoltenberg tilbrakte 17. mai sammen med norske soldater i Afghanistan. Han avsluttet besøket med tale og kransnedleggelse på minnelunden for falne ISAF-soldatet i Mazar El Sharif. Foto: Heiko Junge / Scanpix .
BESØKTE AFGHANISTAN-SOLDATENE: Statsminister Jens Stoltenberg tilbrakte 17. mai sammen med norske soldater i Afghanistan. Han avsluttet besøket med tale og kransnedleggelse på minnelunden for falne ISAF-soldatet i Mazar El Sharif. Foto: Heiko Junge / Scanpix . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): - Jeg er veldig lettet akkurat nå. Dette er kjempegode nyheter, sier den ryggskadde soldaten til Dagbladet.

Avisa har fulgt saken til Afghanistan-soldaten som har knust Statens pensjonskasse (SPK) i retten i både Oslo tingrett og i Borgarting lagmannsrett.

Nordmannen fikk varige skader i ryggen etter en risikofylt militær operasjon i bil i stor hastighet i Afghanistan i 2004, men staten har nektet ham yrkesskadeerstatning fordi ulykkeshendelsen «er innenfor rammen av hans arbeid og man må kunne si at dette arbeidet innebærer en risiko for skade».

Anker ikke Nå har Statens pensjonskasse (SPK), som forsikrer norsk personell, kastet kortene og avsluttet den årelange rettsstriden.

- Etter en helhetsvurdering har vi, i samråd med regjeringsadvokaten, bestemt oss for ikke å anke lagmannsrettens dom til Høyesterett, sier juridisk direktør Rune Kristoffersen i SPK til Dagbladet.

Han sier Pensjonskassa anket tingrettens dom fordi den etter deres oppfatning «innebar en endring av norsk lov».

- Etter å ha gjennomgått den siste dommen har vi vektlagt lagmannsrettens oppfatning om at i denne konkrete saken «forelå en helt spesiell risikosituasjon, med flere elementer». Vi mener dette taler for at saken ikke lengre er av en slik karakter at den bør ankes til Høyesterett. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer