<strong>BESØKTE AFGHANISTAN-SOLDATENE:</strong> Statsminister Jens Stoltenberg tilbrakte 17. mai sammen med norske soldater i Afghanistan. Han avsluttet besøket med tale og kransnedleggelse på minnelunden for falne ISAF-soldatet i Mazar El Sharif. Foto: Heiko Junge / Scanpix .
BESØKTE AFGHANISTAN-SOLDATENE: Statsminister Jens Stoltenberg tilbrakte 17. mai sammen med norske soldater i Afghanistan. Han avsluttet besøket med tale og kransnedleggelse på minnelunden for falne ISAF-soldatet i Mazar El Sharif. Foto: Heiko Junge / Scanpix . Vis mer

Får endelig erstatning etter seks års kamp mot staten

Norsk soldat ble skadd under risikofylt militæroperasjon i Afghanistan. Ble nektet yrkesskadeerstatning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||
(Dagbladet.no): - Jeg er veldig lettet akkurat nå. Dette er kjempegode nyheter, sier den ryggskadde soldaten til Dagbladet.

Avisa har fulgt saken til Afghanistan-soldaten som har knust Statens pensjonskasse (SPK) i retten i både Oslo tingrett og i Borgarting lagmannsrett.

Nordmannen fikk varige skader i ryggen etter en risikofylt militær operasjon i bil i stor hastighet i Afghanistan i 2004, men staten har nektet ham yrkesskadeerstatning fordi ulykkeshendelsen «er innenfor rammen av hans arbeid og man må kunne si at dette arbeidet innebærer en risiko for skade».

Anker ikke
Nå har Statens pensjonskasse (SPK), som forsikrer norsk personell, kastet kortene og avsluttet den årelange rettsstriden.

- Etter en helhetsvurdering har vi, i samråd med regjeringsadvokaten, bestemt oss for ikke å anke lagmannsrettens dom til Høyesterett, sier juridisk direktør Rune Kristoffersen i SPK til Dagbladet.

Han sier Pensjonskassa anket tingrettens dom fordi den etter deres oppfatning «innebar en endring av norsk lov».

- Etter å ha gjennomgått den siste dommen har vi vektlagt lagmannsrettens oppfatning om at i denne konkrete saken «forelå en helt spesiell risikosituasjon, med flere elementer». Vi mener dette taler for at saken ikke lengre er av en slik karakter at den bør ankes til Høyesterett. 

- Mange i samme båt
SPK har også vektlagt at dersom saken hadde oppstått i dag, ville den uansett vært dekket med den nye forsvarspersonelloven som tilsier at staten nå har et generelt erstatningsansvar for skader som oppstår under internasjonal tjeneste, uavhengig av om skaden er en yrkesskade eller ikke.

- Selv om vi fortsatt mener det var riktig å anke tingrettens dom, har vi selvsagt forståelse for at rettsprosessen har vært en belastning for forsikrede, og er glad for at han nå har fått en endelig avgjørelse, sier Kristoffersen.
 
Saken mot den tidligere Afghanistan-saken er ikke den eneste Pensjonskassa har hatt gående mot soldater som er blitt skadd i internasjonale operasjoner. Befalets fellesorganisasjon (BFO) bistår flere andre skadde som er blitt nektet yrkesskadeerstatning av SPK med samme avslagsgrunn.

- Vi er mange i samme båt her. Det blir spennende å se hva som kommer i kjølvannet av at dommen i min sak nå er rettskraftig. Den vil skape presedens, sier den skadde Afghanistan-soldaten.

Gir seg
5. mai i år falt en dom i Oslo tingrett i en liknende sak.

En kvinnelig våpensystemoperatør var med i en flernasjonal øvelse i Tyskland i månedsskiftet mars/april 2006 i et Orionfly.

Da hun skulle forlate flyet med tingene sine og en søppelsekk, etter å ha lastet tunge sonorbøyer inn i en kanal for utskyting mens flyet var i lufta, falt hun sammen med intense ryggsmerter.

Hun hadde pådratt seg to prolapser i ryggen. På samme måte som i saken til Afghanistansoldaten, avslo Pensjonskassa hennes erstatningskrav fordi de ikke anså det som en «arbeidsulykke i lovens forstand». Også i denne saken mente retten at Pensjonskassa tolket loven feil, og at kvinnen har krav på yrkesskadeerstatning.

SPK opplyser om at de heller ikke kommer til å anke denne dommen.

<strong>RYGGSKADE:</strong> Det var i en Toyota Landcruiser som denne at Afghanistan-soldaten pådro seg varig ryggskade. Arkivfoto: Lars Magne Hovtun, FORSVARET / SCANPIX
RYGGSKADE: Det var i en Toyota Landcruiser som denne at Afghanistan-soldaten pådro seg varig ryggskade. Arkivfoto: Lars Magne Hovtun, FORSVARET / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer