Far erkjenner delvis skyld for drapsforsøk på datteren

En afghansk mann erkjente delvis straffskyld for drapsforsøk på sin egen datter da saken mot ham og fire familiemedlemmer startet tirsdag.

Follo tingrett har satt av to uker til saken der en far er tiltalt for drapsforsøk på sin egen datter. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Follo tingrett har satt av to uker til saken der en far er tiltalt for drapsforsøk på sin egen datter. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Den da 18 år gamle kvinnen overlevde to knivstikk som hun ble påført da hennes egen far for to år siden angrep henne utenfor familiens bolig på Greverud sør for Kolbotn i Akershus. Da straffesaken startet i Follo tingrett tirsdag, erkjente den 47 år gamle mannen delvis straffskyld for drapsforsøk. Han benektet at han ønsket å drepe da han stakk henne med kniven, ifølge VG.

Ifølge tiltalen ble datteren slått, sparket og lugget av begge foreldrene, en søster og to brødre før faren hennes knivstakk henne to ganger i magen.

Ingen av familiemedlemmene erkjenner noen form for skyld.

Ære sentralt tema

Den unge kvinnen hadde flyttet hjemmefra og bosatte seg i Oslo. Dette skal ha skapt en betent konflikt i den afghanske familien som kom til Norge som flyktninger for mange år siden. Saken ble i startfasen etterforsket som æresvold.

Datteren fortalte i retten at hun fikk familien mot seg i 2014, blant annet fordi hun lærte seg norsk og ble kjent med norsk kultur. Hun beskrev faren som «den store i hjemmet» og en som «bestemmer alt».

- Han var redd for at jeg skulle få de samme holdningene som norske jenter. Det var et problem for ham da, og det er det fortsatt, sa hun.

Avviser æresmotiv

Faren avviser at angrepet var æresrelatert.

- Hans forklaring er at dette skjedde spontant. Han var under et enormt press fra ytre omgivelser, sa medforsvarer Finn Krokeide til NRK før rettssaken.

Aktor, statsadvokat Ane Evang, varslet i sitt innledningsforedrag at flyttingen er et sentralt tema, og at den kan ha vært grunnlaget for konflikten.

Follo tingrett har satt av ti dager til rettssaken.