Får erstatning etter adopsjon

Ekteparet trodde de adopterte et barn med seks fingrer og et deformert bein. Nå er adopsjonsbyrået dømt for å ha gitt dem ei multihandikappet datter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For seks år siden reiste ekteparet til Sør-Amerika for å hente sin etterlengtede adoptivdatter. På forhånd hadde de godtatt at barnet kunne ha mindre funksjonshemninger som leppe/gane-spalte, utlagt tarm og brannsår.

Den ett år gamle jenta de til slutt valgte, hadde ifølge Adopsjonsforums brosjyre seks fingrer på den ene hånda og et deformert bein. Legeattesten konkluderte med at hun var i god allmenntilstand.

Autistisk

Først ved ankomst til Norge var det åpenbart at barnet var multihandikappet. I dag har jenta diagnosen barneautisme og uspesifisert psykisk utviklingshemning.

I en fersk dom slår Oslo tingrett fast at det var uaktsomt av Adopsjonsforum å ikke informere foreldrene om at barnet aldri var undersøkt av nevropsykolog. Retten mener derfor at adopsjonsbyrået må dekke foreldrenes merutgifter ved oppfostring av jenta.

- Krav

Ekteparet, som er bosatt et sted på Østlandet, ønsker ikke å kommentere dommen i Dagbladet. Familiens advokat, Ivar Holst, sier seg derimot fornøyd.

- Dommen er et signal om at adoptivforeldre har krav på å få tilfredsstillende medisinske opplysninger, sier Holst.

Motparten vurderer å anke.

- Saken vil bli drøftet inngående på landsstyremøtet i Adopsjonsforum neste helg. Jeg blir meget overrasket hvis vi ikke anker, sier Adopsjonsforums advokat Thorleif E. Engelsen.