Coronaviruset:

Får erstatning etter coronadødsfall

Hjørdis (90) døde av corona i mars. Nå har Norsk pasientskadeerstatning sagt ja til å dekke gravferden hennes.

FÅR ERSTATNING: Hjørdis Rognås (90) døde av coronaviruset i mars. Her er hun avbildet sammen med datteren, Wenche. Foto: Privat
FÅR ERSTATNING: Hjørdis Rognås (90) døde av coronaviruset i mars. Her er hun avbildet sammen med datteren, Wenche. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hjørdis Rognås (90) fra Nord-Aurdal døde den 24. mars i år, etter å ha blitt smittet av coronaviruset på omsorgsboligen hun bodde i.

Nå har Norsk pasienterstatning (NPE) sagt ja til å gi 90-åringens etterlatte erstatning, opplyser NPE selv på sine nettsider.

Det betyr at gravferden og andre utgifter i forbindelse med dødsfallet dekkes.

Wenche Rognås, som er datter av Hjørdis Rognås, sendte søknad om pasientskadeerstatning til NPE etter morens død.

- Mor sovnet inn helt alene, og det gjør fortsatt vondt at vi ikke fikk tatt et ordentlig farvel. Det er krevende å starte en erstatningsprosess i en slik situasjon, når sorgen og savnet tynger. Men det var en lettelse å få beskjeden fra Norsk pasientskadeerstatning om at vi har krav på erstatning. For familien ligger mye trøst i å vite at vi har vunnet frem med vår sak og dette er en symbolsk viktig seier, sier Wenche Rognås.

Her får Her får Margaret (90) coronavaksine. AP: Vis mer

Dekker utgifter

Hun har gitt sin tillatelse til at Dagbladet omtaler saken, samt bruker bilde av henne og moren.

Ifølge NPE har eldre rett til erstatning dersom de blir coronasmittet på sykehjem, og de gir nå også erstatning til etterlatte etter et slikt dødsfall.

- Penger kan ikke erstatte tap av liv eller sorgen de etterlatte opplever. Det vi kan bidra med er å dekke utgifter de har i forbindelse med dødsfall der eldre har blitt smittet på institusjon, sier Rolf Gunnar Jørstad, direktør i NPE.

DIREKTØR: Rolf Gunnar Jørstad er direktør i Norsk pasientskadeerstatning. Foto: NPE
DIREKTØR: Rolf Gunnar Jørstad er direktør i Norsk pasientskadeerstatning. Foto: NPE Vis mer

Dekke kan dekkes

Han tror at kjennskapen til muligheten om å søke om erstatning med koronasmitte kan variere, og har derfor sendt brev til KS (kommunesektorens organisasjon) med informasjon om hvilke rettigheter de eldre på kommunale helse- og omsorgsinstitusjoner har.

Beboere og/eller etterlatte ved dødsfall har ifølge pasientskadeloven krav på erstatning dersom det er sannsynlig at smitten oppsto på institusjonen. Dette omfatter også beboere i privat pleie der driften dekkes over kommunale budsjetter og tildeling av plasser er likestilt med øvrige kommunale institusjoner.

Erstatningen vil dekke ekstra utgifter beboere har hatt på grunn av smitten og sykdomsperioden, skriver NPE. Ved dødsfall dekkes typisk utgifter i forbindelse med gravferden, noe som ofte kan koste rundt 50 000 kroner

Ulike krav

Til nå har 14 pasienter og pårørende søkt om erstatning relatert til koronaepidemien, ifølge NPE.

To har fått medhold og to har fått avslag, mens de fleste fortsatt venter på svar. Kravene dreier seg om alt fra tap av personlige eiendeler til utsatt eller mangelfull behandling på grunn av at koronapasienter har gått foran - samt altså den første erstatningen på grunn av dødsfall etter smitte

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer