Får erstatning etter fødselsskade

Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) har hele tiden nektet for at feilbehandling ved fødselen er årsaken til omfattende hjerneskader på en åtte år gammel jente i Nordland. Nå har de tapt i herredsretten, og familien kan vente seg millionerstatning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Det er svært godt omsider å bli trodd, sier åtteåringens far, Steinar Olsen, til NTB.

For familien fra Utskarpen i Nordland har det vært en lang vei fram mot avgjørelsen i Salten herredsrett. Før saken ble stevnet inn for retten, hadde den vært til behandling i NPE i rundt sju år.

- Til slutt avviste NPE kravet om erstatning. De mente dette ikke var en fødselsskade. Og hvis det var det, så var fødselshjelpen likevel korrekt, sier familiens advokat Steinar Winther Christensen til NTB.

Surstoffmangel

Da Sigrid Olsen kom til verden på Nordland sentralsykehus en vinterdag i 1993, hadde hun omfattende hjerneskader. I dommen gir Salten herredsrett familien medhold i at disse var forårsaket av surstoffmangel under fødselen.

- Det var en tøff fødsel, og kvinnen lå i 22 timer uten å bli forløst. Hadde hun blitt forløst tidligere, kunne skadene vært unngått, sier Winther Christensen.

Det er første gang en avvisning fra NPE om erstatning ved fødselsskade er brakt inn for domstolene.

- Dommen overprøver NPEs vurdering av hvor grensen skal gå får beviselig feilbehandlingsskade. Dette viser at domstolene tar selvstendige vurderinger, sier Winther Christensen fornøyd.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer