Får erstatning etter fødselsskade

Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) har hele tiden nektet for at feilbehandling ved fødselen er årsaken til omfattende hjerneskader på en åtte år gammel jente i Nordland. Nå har de tapt i herredsretten, og familien kan vente seg millionerstatning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er svært godt omsider å bli trodd, sier åtteåringens far, Steinar Olsen, til NTB.

For familien fra Utskarpen i Nordland har det vært en lang vei fram mot avgjørelsen i Salten herredsrett. Før saken ble stevnet inn for retten, hadde den vært til behandling i NPE i rundt sju år.

- Til slutt avviste NPE kravet om erstatning. De mente dette ikke var en fødselsskade. Og hvis det var det, så var fødselshjelpen likevel korrekt, sier familiens advokat Steinar Winther Christensen til NTB.

Surstoffmangel

Da Sigrid Olsen kom til verden på Nordland sentralsykehus en vinterdag i 1993, hadde hun omfattende hjerneskader. I dommen gir Salten herredsrett familien medhold i at disse var forårsaket av surstoffmangel under fødselen.

- Det var en tøff fødsel, og kvinnen lå i 22 timer uten å bli forløst. Hadde hun blitt forløst tidligere, kunne skadene vært unngått, sier Winther Christensen.

Det er første gang en avvisning fra NPE om erstatning ved fødselsskade er brakt inn for domstolene.

- Dommen overprøver NPEs vurdering av hvor grensen skal gå får beviselig feilbehandlingsskade. Dette viser at domstolene tar selvstendige vurderinger, sier Winther Christensen fornøyd.

Millionerstatning

NPE har foreløpig ikke bestemt om de skal anke dommen.

- Vi har bare så vidt fått lest den. Vi konstaterer at dommeren har gjort andre vurderinger enn det pasientskadenemnda gjorde, sier avdelingsdirektør Rolf Gunnar Jørstad i NPE.

- Nå trenger vi tid til å sette oss inn i dommen, og så får vi ta stilling til en eventuell anke, fastslår Jørstad.

Det er ikke bestemt hvor stor erstatning familien Olsen kan vente seg. Det spørsmålet avgjøres først når dommen blir rettskraftig. Men Winther Christensen bekrefter at det er snakk om flere millioner.

- Trolig ligger det et sted mellom 6 og 10 millioner kroner.

Ikke bitter

For familien Olsen har det vært mange tøffe tak etter fødselen. Men familien er ikke bitter over det som er skjedd.

- Vi har fokusert på å skape et best mulig liv for Sigrid. Klart det var tøft, og våre to døtre som ble født etter Sigrid, er begge født ved keisersnitt, sier Steinar Olsen.

Selv gleder han seg over at dommen setter rettssikkerheten til pasienter på dagsordenen.

- Nå begynner man kanskje å ta pasientene på alvor, og ikke bare se på de tekniske målingene, sier han.

(NTB-Hilde Kristin Johansen)