Får erstatning etter POT-gransking

Den første erstatningssaken etter den politiske overvåkningen av nordmenn tilknyttet venstresiden er klar. Et tidligere SF-medlem er tilkjent 20 000 i erstatning etter at POT gransket personen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Medlemmet av Sosialistisk Folkeparti ble tilkjent pengebeløpet av Staten i går etter at Politiets Overvåkingstjeneste registrerte personens politiske aktivitet for 30 år siden, skriver Vårt Land.

Erstatningen er et resultat av behandlingen til det offentlig oppnevnte Innsynsutvalget. Utvalget mener SF-medlemmet har gått glipp av karrieremuligheter som følge av overvåkingen, derfor får eks-medlemmet en økonomisk kompensasjon.

Totalt 1490 mennesker har søkt om innsyn i sine mapper, og utvalget har behandlet 426 av sakene. De fleste av søkerne har ikke vært registret hos POT. Til nå har 88 personer blitt innvilget innsyn.

Stortinget har vedtatt at det kan gis erstatning opptil 100 000 kroner til personer som har lidd skade av POTs overvåking i perioden mellom 8. mai 1945 og 8. mai 1996. Fristen for å søke innsyn går ut 31. desember 2002.

(NTB)