Far får ikke vite hva barnet feiler

Skilte fedre får ikke viktige opplysninger om sitt syke barn fordi all informasjon blir sendt til mor. Håpløst gammeldags, mener Likestillingsombudet, som vil ha praksisen endret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Skilte fedre får ikke viktige opplysninger om sitt syke barn fordi all informasjon blir sendt til mor.

Håpløst gammeldags, mener Likestillingsombudet, som vil ha praksisen endret.

I åtte av ti skilsmissesaker får mor den daglige omsorgen for barnet. En rekke offentlige kontorer, skoler og sykehus sender dermed all informasjon om barnet til henne, mens far blir holdt utenfor. Han blir ofte bare en gul lapp i mappen: «Husk å informere far».

Roger Sollied Johansen, leder i Foreningen 2 Foreldre, sier det er et generelt problem at offentlige instanser ikke gir skilte fedre informasjon om barna.

- Vi har i årevis hjulpet fedre med å få innsyn i sakspapirer som omhandler barna deres. Det er trist at de offentlige systemene fremdeles er bygd opp slik at informasjonen bare går til den ene. Det er på høy tid at det offentlige tilpasser seg dagens virkelighet og lar informasjonen omfatte begge foreldrene, sier Sollied Johansen.

Diverse

Helsedirektoratet bekrefter at det er fast standard at helseopplysninger om barnet sendes til én adresse, det vil si den adressen som barnet er registrert på i Folkeregisteret. Det gjør også Ullevål universitetssykehus i Oslo. Sykehuset oppgir at årsaken til dette er at det ikke er plass til to adresser i datasystemet. Er far heldig, kan han få adressen sin lagt inn i rubrikken diverse, men det skjer sjelden, og da må han som oftest be om det selv, forteller klinikksjef Jens Grøgaard ved barneklinikken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer