Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Får feber, spyr, og blir sjuke i dagevis

Selv elitesoldatene sliter med miljøammunisjon. Men Arbeidstilsynet har bare fått én av over 40 rapporter der mer enn 300 soldater er blitt syke.

BLIR SYKE: Forsvarets Spesialkomando (FSK) er blant mange avdelinger ik Forsvaret som har rapportert om helseplager og sykdom etter skyting med den omstridte miljøammunisjonen til Forsvaret. Her trener elitesoldater fra FSK i Rena leir i 2007.

Foto: Jacques Hvistendahl
BLIR SYKE: Forsvarets Spesialkomando (FSK) er blant mange avdelinger ik Forsvaret som har rapportert om helseplager og sykdom etter skyting med den omstridte miljøammunisjonen til Forsvaret. Her trener elitesoldater fra FSK i Rena leir i 2007. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Selv de skarpeste elitesoldatene fra Forsvarets spesialkommando (FSK) melder om store plager med den omstridte miljøammunisjonen til Forsvaret.

Under utendøsskyting 20. januar ble alle åtte i et skytterlag med elitesoldater rammet av kvalme, svimmelhet og hoste. Samtidig kjente de sterk metallsmak i munnen, som er et klart symptom på yrkessykdommen metallfeber.

Da 16 spesialsoldater var samlet for å ta skarpskyttermerket en drøy uke tidligere ble seks av dem rammet av de samme symptomene. I januar og februar ble det ved seks anledninger innrapportert tilsvarende helseplager hos omlag 40 elitesoldater fra FSK og Hærens jegerkommando etter skyting med miljøammunisjon. Dette er bare en liten del av det samlede antallet rapporterte helseplager fra ulike avdelinger i Forsvaret så langt i år.

Over 40 hendelser Dagbladet er kjent med innholdet i over 40 nye hendelsesrapporter der over 300 soldater og offiserer har opplevd helseplager under og etter skyting med blyfriammunisjon. Rapportene viser at mannskapet blir syke tross svært strenge og hemmende skyterestriksjoner. Flere har måttet sykemelde seg i flere dager etter skyting.

Under en skyteøvelse 2. februar på Krigsskolen ble 55 av 56 kadetter syke. To kadetter ble så dårlige at de ikke klarte å fullføre en teoretisk oppgave etter skyting. Dagen etter var ytterligere 13 kadetter så dårlige at de ikke var i stand til å følge undervisningen. En instruktør fikk spesielt sterke plager i form av hoste, uklart syn, svimmelhet, nummenhet i armer og bein, kvalme og feber. Han var syk i flere dager etterpå.

Garden og Telemark bataljon er blant de mange avdelingene som har meldt om alvorlige helseplager. Soldater må avbryte skyting for å kaste opp, de får sterke brystsmerter, hodepine, feber og nummenhet. Mange av disse blir syke og slappe i flere dager etter skytingen.

Stanset av grensevakten Etter flere rapporterte hendelser hos grensejegerne ved Garnisonen i Sørvaranger (GSV), toppet det seg 7. april.

PÅGÅTT LENGE: Allerede i mai 2009 kunne Dagbladet avsløre omfattende helseplager knyttet til miljøammunisjon og det nye standardgeværet HK416. Faksimile: Dagbladet 5. mai 2009
PÅGÅTT LENGE: Allerede i mai 2009 kunne Dagbladet avsløre omfattende helseplager knyttet til miljøammunisjon og det nye standardgeværet HK416. Faksimile: Dagbladet 5. mai 2009 Vis mer

Til tross for de svært strenge vernetiltakene, hvor soldatene blant annet må skyte med pustemasker, ble 22 soldater så syke at de måtte sendes til lege etter bare å ha avfyrt 32 skudd hver. Det var denne hendelsen som til slutt fikk hovedverneombudet i Forsvaret til å kreve full stans i skytingen.

Som Dagbladet kunne avsløre i går, ønsker forsvarsledelsen nå å få opphevet skytestansen ved å bringe saken inn for Arbeidstilsynet. Etter det Dagbladet kjenner til skal forsvarsledelsen ha fremhevet nettopp denne siste hendelsen som et særtilfelle overfor Arbeidstilsynet. Og tonet ned de andre. Forsvarets hovedverneombud, oberstløytnant Geir Arne Nordstrand, deler oppfatningen.

- I sitt brev til Arbeidstilsynet har de brukt denne hendelsen som et enkelttilfelle. Jeg kan bekrefte at de ikke har fremhevet noen av de andre hendelsesrapportene. Det blir helt feil, sier Nordstrand til Dagbladet.

Har sendt en oversikt Forsvarsledelsen bekrefter overfor Dagbladet at de bare har oversendt den ene hendelsesrapporten til Arbeidstilsynet.

- Hendelsen fra GSV ble oversendt spesielt fordi alle beskyttelsestiltak var benyttet, mange soldater fikk plager etter å ha skutt relativt få skudd og det var denne konkrete hendelsen som utløste stansen, sier forsvarssjefens talsmann, Bent-Ivan Myhre til Dagbladet.

Han avviser derimot kategorisk at Forsvarsledelsen har forsøkt å holde sykdomsomfanget skjult for tilsynet.

- Forsvaret har fremsendt en samlet oversikt som oppsummerte dette. Altså hvor mange soldater som har fått hvilke plager, hvor mye ammunisjon som er skutt og om de er framstilt for helsepersonell. Om Arbeidstilsynet ønsker flere rapporter kan de selvsagt få det. Hittil har de ikke bedt om det, sier han.

STANSET: 15. april sa forsvarssjef Harald Sunde at han ikke lenger ville utsette sine soldater for ammunisjonstypen. Snaue to uker senere skiftet han tilsynelatende mening. Faksimile: Dagbladet 16. april.
STANSET: 15. april sa forsvarssjef Harald Sunde at han ikke lenger ville utsette sine soldater for ammunisjonstypen. Snaue to uker senere skiftet han tilsynelatende mening. Faksimile: Dagbladet 16. april. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media