Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Får fem mill etter p-pille-skader

De svenske kvinnene ble alvorlig syke etter p-pillebruk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kvinnene har kjempet i 10 år for å få erstating etter å ha blitt skadd av p-pillemerkene Desolette eller Mercilon. De saksøkte produsenten Organon, og i går ble det klart at minst tre av kvinnene får fem millioner hver, melder Göteborgs Posten.

Alvorlige sykdommer

Kvinnene fikk blodpropp og slag. Noen måtte amputere føtter og flere er i dag avhengig av medisiner. Og antakelig kommer nesten alle til å få erstatning, avhendig av hvor store skader de har fått.

P-pillene er av typen tredjegenerasjons p-piller. En rekke kvinner anbefales å gå over til denne typen om de får bivirkninger som depresjon og lignende av andre p-piller.

Alle får erstatning

På midten av 90-tallet kom de første advarslene om at disse pillene ga økt risiko for blodpropp. Og i 2001 gikk EUs legemiddelorgan EMEA ut og advarte unge kvinner fra å bruke pillene. Da hadde allerede minst ni svenske kvinner dødd og en rekke unge jenter hadde opplevd tunge bivirkninger av pillene.

Etter at de 110 kvinnene saksøkte legemiddelfirmaet kom partene til en overenskomst om å overføre sakene til den svenske Legemiddelforsikringen, noe som ga kvinnene størres sjanse til å få erstatning. Det ble altså aldri noen rettssak. Men nå har nesten alle kvinnene fått penger.

Men fortsatt gjenstår sju, åtte saker som ikke er løst. Flere av disse kvinnene kan også ende opp med maksbeløpet på fem millioner. Forsikringsselskapet betaler ikke ut engangsbeløp, men gir erstatning i form av en månedlig «lønn.» Lønna verierer fra noen tusenlapper til opp til 25 000 kroner i måneden.

<B>BLE SYKE AV P-PILLER:</B> Kvinnene brukte p-piller av merkene Desolette og Mercilon.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media