Dagbladet avslører:

Får feriepenger på etterlønn

Stortingsrepresentantene får ikke bare doble feriepenger, slik Dagbladet avslørte fredag. De får også feriepenger for etterlønnen - noe ikke vanlige folk får.

LIKERE ENN ANDRE: Stortingsrepresentantene får ikke bare tre måneders fratredelsesytelse, men feriepenger på toppen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
LIKERE ENN ANDRE: Stortingsrepresentantene får ikke bare tre måneders fratredelsesytelse, men feriepenger på toppen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

Stortingsrepresentantene som ikke ble gjenvalgt i høst kan etter søknad få tre måneders fratredelsesytelse for å kunne områ seg og få en ny jobb.

Fratredelsesytelser og etterlønn er ikke regnet som lønn i feriepengeloven og gir for vanlige folk ikke feriepenger.

Men stortingsrepresentanter er heller ikke på dette området vanlige folk.

Stortingsrepresentantene holder seg med et helt eget regelverk, og der er det presisert at de også får feriepenger på fratredelsesytelsene.

En representant som gikk ut av Stortinget i høst og får innvilget tre måneders fratredelsesytelse, får dermed 12 prosent ekstra av de tre lønningene utbetalt i januar.

30 000 på toppen

Stortingsrepresentanter har en årlig ytelse på nær 990 000 kroner. Dermed blir det først 247 000 kroner i fratredelsesytelse i tre måneder. I januar kommer en ekstrautbetaling på 30 000 kroner i feriepenger på fratredelsesytelsene, noe som altså ikke er vanlig i resten av arbeidslivet.

- Jeg tror folk har gått grundig lei av at politikerne på Stortinget lager gullkanta ordninger for seg selv samtidig som arbeidsløse og trygda opplever smålige kutt fra de samme stortingspolitikerne, sier Rødts Mimir Kristjansson.

Samtidig som stortingsrepresentantene har vedtatt en ordning for seg selv vanlige folk bare kan drømme om, raser debatten om Ap/Sp-regjeringens brutte hundredagersløfte om å gi arbeidsledige tilbake feriepengene.

Ordningen med feriepenger for arbeidsledige ble avviklet av Solberg-regjeringen, og lovet innført av Arbeiderpartiet før valget. Men i sine tillegg til statsbudsjettet for neste år sløyfet partiet valgløftet.

Ap bedyrer likevel at ordningen skal gjenopprettes, bare ikke i høst.

Mens arbeidsledige altså ikke får feriepenger på dagpengene får avgåtte stortingsrepresentanter en ekstrautbetaling på 30 000 kroner i feriepenger på toppen av en fratredelsesytelse på nærmere 250 000 kroner.

Senioradvokat i Juristforbundet, Ragnhild Bø Raugland, er klar på at feriepenger på etterlønn ikke er normalt for vanlige arbeidstakere, og ikke i tråd med ferieloven.

«Ferieloven og praksis knyttet til denne, er basert på et system hvor det ikke tilkommer feriepenger på godtgjørelse som ikke er basert på arbeidsinnsats. Det utbetales derfor normalt ikke feriepenger på større sluttpakker eller avtalt etterlønn.», skriver hun i en e-post til Dagbladet.

«Etter mitt syn skal ikke etterlønn inn i beregningsgrunnlaget for feriepenger.», fortsetter juristen.

- Mistet magemålet

Kristjansson er fersk stortingsrepresentant og er en av dem som tjener på ordningen Dagbladet fortalte om fredag:

Stortingsrepresentantene får vanlig lønn om sommeren det første året de er innvalgt, som ikke blir avkortet mot eventuelle feriepenger de har fra gammel jobb. På toppen av dette får de feriepenger når de slutter av både lønnen - og altså fratredelsesytelsen.

Doble feriepenger det første året - og så vanlige feriepenger når de går av.

- Dette viser at norske politikere har mistet magemålet. Ikke bare har Stortinget bevilget seg millionlønn, de har også gitt seg selv en gullkantet feriepengeordning som ikke likner grisen. Og på toppen av dette kommer altså jukset med reiseregninger, etterlønn og pendlerboliger, sier Kristjansson.

Hansen gikk av

Stortingets direktør Marianne Andreassen forklarer bakgrunnen for regelverket slik:

- Så lenge representantene er folkevalgte har de ikke mulighet til å opparbeide seg feriepenger, og det er bakgrunnen for denne ordningen. Ordningen er vedtatt av Stortinget, skriver hun i en e-post til Dagbladet.

Advokat Olav Lægreid er kjent som en av Norges mest profilerte på arbeidsrett, og har blant annet jobbet for mange av ofrene i NAV-skandalen. Han mener det ikke er noen tvil om at Stortinget har vedtatt en særordning for seg selv.

- Det er helt klart at politikerne her har bevilget seg selv en ordning som er gunstigere enn den ville ha vært hvis de hadde vært vanlige lønnsmottakere.

- Det er spesielle betingelser. Hvis man sammenlikner med vanlige arbeidstakere, så er dette en særordning ja, slår Lægreid fast.

Opprydning på gang

Stortinget har vært rammet av en rekke skandaler etter at Aftenposten i valgkampen avslørte juks med bruk av pendlerboliger.

Tirsdag denne uka avslørte Adresseavisen at det også gjaldt nyvalgt stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap), som endte opp med å trekke seg torsdag kveld etter at politiet varslet at de hadde startet etterforskning.

Dette kommer på toppen av at flere representanter er tatt for både bedrageri og uregelmessigheter med reiseregningene.

Mazyar Keshvari (Frp) leverte falske reiseregninger og fikk uregelmessig utbetalt 450 000 kroner. Han ble dømt til 11 måneders fengsel i fjor. Hege Haukeland Liadal (Ap) står i disse dager tiltalt for grovt bedrageri for reiseregningsjuks.

Nå avgåtte stortingspresident Eva Kristin Hansen sa da hun ble valgt for en drøy måned siden at hennes viktigste jobb ville være å gjenreise tilliten til Stortinget.

- Jeg tror vi må jobbe hardt for å gjenreise tilliten til Stortinget blant folk. Det har vært så mange saker nå som har bidratt til å svekke tilliten til norske politikere, sa hun.

- Jeg tror vi må ha en grundig opprydning. Mye er allerede satt i gang, men vi må fullføre arbeidet.

Nå må Stortinget velge en ny president for å lede opprydningsarbeidet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer