Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Får flere titalls telefoner daglig

Noen vegrer seg fra å gå på jobb.

STOR PÅGANG: Jan Schanke (79) har jobbet med hår siden 1969, og mottar daglig telefoner fra folk som trenger hjelp fordi hårdelene deres holder på å løsne. Foto: Privat
STOR PÅGANG: Jan Schanke (79) har jobbet med hår siden 1969, og mottar daglig telefoner fra folk som trenger hjelp fordi hårdelene deres holder på å løsne. Foto: Privat Vis mer

Det er ikke bare de som ønsker å få fikset etterveksten, som synes det kan være lenge å vente mellom frisørtimene. Blant dem som har mistet håret sitt grunnet kreft, alopecia, genetikk, stressrelaterte eller psykiske grunner er det mange som føler på engstelse nå.

- Bare hittil i dag har jeg sikkert fått mellom 30-40 telefoner, sier Jan Schanke i Apollo hårsenter i Trondheim til Dagbladet ved lunsjtider torsdag.

Apollo har 19 hårsentre over hele landet. De driver ikke med vanlig frisørarbeid, men er klinikker som har spesialisert seg på å hjelpe de som må få satt på permanente hårdeler, fordi de av en eller annen grunn har mistet sitt eget hår.

HJEMMEKLIPP: I nøden spiser fanden fluer - her er steg for steg hvordan man klipper håret hjemme. Vis mer

- Det er snakk om både barn og voksne kvinner og menn, som trenger hjelpen vår, sier Schanke.

Løse hårdeler

Når de limer på en hårdel, eller en hårprotese som han kaller det, tar det rundt 4-6 uker før de begynner å løsne, og man må få satt på ny.

- Dette er jo en del av mennesket, det er ikke en parykk eller en tupé. Hårdelene fungerer som vanlig hår. Man skal kunne ha det på og oppføre seg på akkurat samme måte som man ville gjort om det var ens eget hår. Du skal kunne både sove, og dusje og vaske det på samme måte som normalt.

Men når det løsner må man ha hjelp til å få satt det på på nytt, forteller den 79 år gamle frisøren.

- Vi må løsne den hårdelen de har på, på en helt spesiell måte. Så renser vi og setter på en ny, mens den gamle hårdelen blir sendt til rensing hos oss, sånn at den er klar til kunden kommer tilbake neste gang.

Engstelige samtaler

- Vi får ikke gjort noe nå, annet enn å ta imot samtaler fra kunder som er engstelige og ikke vet hva de skal gjøre. Dette går for mange utover psyken, når hele håret plutselig holder på å løsne fra toppen av hodet deres.

I en reserveløsning tilbyr de konsultasjoner over telefon for å se om det er noe som kan gjøres hjemmefra. De har også begynt å sende ut teip, som man midlertidig kan feste hårdelene med, til de som ønsker dette.

Hårsenteret forteller også til Dagbladet at de har en del kunder som har veldig tykt og langt hår på hårdelene sine, som vegrer seg fra å møte opp på arbeidsplassene sine fordi de ikke får skjult at delene løsner.

I tillegg har de søkt om dispensasjon fra Helsedirektoratet, i håp om å få lov til å kunne hjelpe personer med akutte hårtap, og de kundene som sliter aller mest nå.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!