FÅR FLYTTE HJEM: Til nå har folk som pleide å bo i nærheten av Fukushima kun fått besøkt hjemmene sine i korte perioder. I april i år skal de første få flytte hjem igjen. Foto: REUTERS/Damir Sagolj/NTB Scanpix
FÅR FLYTTE HJEM: Til nå har folk som pleide å bo i nærheten av Fukushima kun fått besøkt hjemmene sine i korte perioder. I april i år skal de første få flytte hjem igjen. Foto: REUTERS/Damir Sagolj/NTB ScanpixVis mer

Får flytte hjem til Fukushima

For første gang siden evakueringen i 2011.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den japanske regjeringen kommer i april i år til å tillate beboere fra byer rundt atomkraftverket Fukushima til å returnere hjem for første gang siden ulykka i 2011. Det skriver CNN.

Titusenvis av folk ble den gang evakuert og en 20 kilometer stor karantenesone ble erklært rundt anlegget etter at et ødeleggende jordskjelv og en påfølgende tsunami forårsaket at atomreaktoren smeltet. Dette var den verste hendelsen siden Tsjernobyl-ulykka i 1986.

1. april i år skal altså omtrent 350 personer fra Miyakoji-området få lov til å flytte hjem på permanent basis. Det er ventet at 31 000 personer eventuelt skal kunne få flytte hjem.

Strålenivået har sunket Den japanske regjeringen sier at det fortsatt bor rundt 138 000 personer under midlertidige forhold.

Etter et møte på søndag ble innbyggerne fra Miyakoji-området fortalt at strålenivået hadde sunket såpass mye at de trygt kunne flytte tilbake - til tross for at flere var bekymret over stålenivået som fortsatt er til stede.

Området blir erklært egnet for beboelse hvis beboere ikke er utsatt for mer enn 20 millisievert stråling i året. Flere tjenestemenn har sagt de håper på å senke strålingen med én millisievert i året.

Yoichi Masuzoe vant for to uker siden guvernørvalget i Tokyo. Han var en stor forkjemper for å fortsette Japans bruk av atomenergi, noe som det spekuleres i vant han mange stemmer. Hans to nærmeste rivaler var i mot atomenergi.

Radioaktiv vannlekkasje Oppdemmingen av Fukushima-anlegget har stadig bydd på problemer, med regelmessige rapporter på lekkasjer av radioaktivt materiale.

I forrige uke sa ansatte i Tokyo Electric Power Company (TEPCO) ved kraftverket at omtrent 100 tonn med forurenset vann har rent over en barriere og blitt absorbert i bakken.

- Vi beklager uroen et slikt utslipp kan skape i befolkningen, sier TEPCOs talsmann Masayuki Ono.

INNENFOR KARANTENESONEN Dette bildet ble tatt i desember i fjor og er fra innsiden av karantenesonen i byen Tomioka nær Fukushima. Foto: AFP PHOTO/IRSN/Guillaume Bression/NTB Scanpix
INNENFOR KARANTENESONEN Dette bildet ble tatt i desember i fjor og er fra innsiden av karantenesonen i byen Tomioka nær Fukushima. Foto: AFP PHOTO/IRSN/Guillaume Bression/NTB Scanpix Vis mer

Atomkraftverket ligger ved kysten, men Ono tror ikke det radioaktive vannet har nådd Stillehavet. Utslippet betegnes likevel som det verste siden august i fjor.

NY BUVERNØR: Tidligere helseminister Yoichi Masuzoe, nå guvernør i Tokyo, var den eneste i guvernørvalget som ønsket et fortsatt fokus på atomenergi. Foto: AFP PHOTO/Yoshikazu Tsuno/NTB Scanpix
NY BUVERNØR: Tidligere helseminister Yoichi Masuzoe, nå guvernør i Tokyo, var den eneste i guvernørvalget som ønsket et fortsatt fokus på atomenergi. Foto: AFP PHOTO/Yoshikazu Tsuno/NTB Scanpix Vis mer