Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flommen i Olden:

Får flytte hjem

De involverte forteller om dramatikken som utspilte seg da flommen truet bygda.

OLDEN: 25 personer ble evakuert etter flom i Olden i Sogn og Fjordane. Video: Roger Vik. Reporter: Kristoffer Løkås Vis mer

SISTE: Lokalavisa Fjordingen melder i 09.40-tida at de evakuerte får flytte hjem igjen, med foreløpig forbehold for Alda camping.

Søndag kveld ble det slått alarm i Stryn kommune i Sogn og Fjordane da flere elver gikk over sine bredder i bygda Olden. 40 bolighus var truet av flommen, og totalt 25 personer ble evakuert.

Mandag morgen er situasjonen fortsatt uavklart.

- Det har ikke vært forsvarlig å flytte tilbake i natt. Mandag morgen vil de evakuerte få svar på om de kan flytte tilbake igjen, forteller ordfører i Stryn kommune, Sven Flo (H), til Dagbladet.

Et stort område er fortsatt sperret av i påvente av at en geolog skal gjennomføre en vurdering.

HERJET: Olden ble herjet av Flom søndag kveld. Foto: Roger Vik
HERJET: Olden ble herjet av Flom søndag kveld. Foto: Roger Vik Vis mer

Kan ha sluppet med skrekken

Akkurat hvor hardt bygda ble rammet, vil man ikke vite sikkert før dagslyset melder sin ankomst. Da vil politiet starte kartleggingen av de berørte områdene for å se etter hittil ukjente skader.

Foreløpig ser det ut til at de slapp med skrekken.

Ingen er meldt skadd, savnet eller isolert. Det er heller ingen kjente skader på bebyggelse eller vei, men det er noe løsmasse som ligger i veien der som elvene har gått over sine bredder, opplyser operasjonsleder Stein Rune Halleraker.

Endre Muri ved Alda Camping forteller at han har ei hytte på campingen som er truet av flommen.

- Det er vanskelig å si noe om eventuelle ødeleggelser. Jeg er spent på å få svaret når det blir lyst, sier han til Dagbladet.

FLOM: Uværet fører til nye problemer søndag kveld. 14 personer er så langt evakuert. Video: Bjarte Haugen Vis mer

Regnbygene avtok

De intense regnbygene som har herjet Vestlandet i over et døgn avtok ved midnatt. Ordfører Flo forteller at det sannsynligvis har reddet dem fra større ødeleggelser.

Han nevner flommen som herjet bygda Utvik for to år siden, hvor 200 husstander ble strømløse og flere bygninger ble skylt på fjorden.

- Det har vært vanskelig å ha full oversikt. Elvene har vokst seg opp og gravd seg i forskjellige retninger. Det er vanskelig å si hvilke konsekvenser vi ville ha stått overfor dersom uværet hadde vedvart med samme styrke. Men sannsynligvis ville det ha medført et større skadeomfang.

- Skadene begrenser seg hovedsakelig til elvekanten og veiene. Men alle detaljene får vi ikke før dagslyset kommer, sier Flo.

Dramatiske scener

Det var dramatiske scener som utspilte seg da flomalarmen gikk i 21-tida søndag kveld. Engstelsen bredte seg blant dem som befant seg i området, fortalte operasjonsleder Per Algerøy til Dagbladet.

- Beboere meldte om at flere av elvene som renner ned fra fjellet på vestsiden av Olden sentrum var i ferd med å gå over sine bredder. Vannstanden var økende, og en del beboere begynte å evakuere seg selv da vannmassene beveget seg over veier og mot hus og andre bygninger, opplyser operasjonsleder Halleraker.

Videre ble de andre nødetatene, samt hovedredningssentralen varslet. Det ble besluttet å iverksette en redningsaksjon som er blitt ledet og koordinert av Vest politidistrikt.

I tillegg har sivilforsvaret, Røde Kors og Statens vegvesen bidratt i arbeidet.

- Svømmebasseng

Søndag kveld beskrev Muri ved Alda Camping situasjonen som helt forferdelig. Han fortalte at han aldri har sett så store vannmasser som det som rammet bygda.

- Det var rene svømmebassenget, sa han da det sto på som verst.

Gjennom kvelden og natta økte antallet evakuerte gradvis. Totalt er 25 personer blitt evakuert, hvorav to av dem er barn. Samtlige er blitt innlosjert på hotell eller hos bekjente.

Ivaretakelse

Selv befant ordfører Flo seg på kommunehuset i flere timer, hvor det ble satt krisestab.

- Det er alltid en utfordring med slike hendelser. Når slikt oppstår, er det særlig viktig for min del å ivareta innbyggerne på en best mulig måte, sier han og tilføyer:

- Det er også viktig for meg å være til stede. Å ha tett kontakt. Jeg synes det er en god måte å håndtere situasjonen på.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media