<strong>STENGT:</strong> Fabrikken til kjøttvareprodusenten Jørn A. Rullepølser A/S er stengt, etter at det er påvist listeriabakterier i kjøttpålegg fra bedriften. Til sammen 20 personer har blitt syke etter å ha fått i seg listeriabakterien, og i følge danske medier er tolv personer døde.
Foto: Simon Læssøe / NTB scanpix
STENGT: Fabrikken til kjøttvareprodusenten Jørn A. Rullepølser A/S er stengt, etter at det er påvist listeriabakterier i kjøttpålegg fra bedriften. Til sammen 20 personer har blitt syke etter å ha fått i seg listeriabakterien, og i følge danske medier er tolv personer døde. Foto: Simon Læssøe / NTB scanpix Vis mer

- Får fortsatt inn opplysninger om nye smittede

Kjøttpålegg fra denne fabrikken har trolig tatt livet av 12 i personer i Danmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Vi får fortsatt inn opplysninger om nye listeriapasienter i Danmark, sier seniorforsker i det danske Statens Serum Institut (SSI), Steen Ethelberg til Dagbladet.

- Vi håper at smittekilden er fjernet, men flere pasienter kan være smittet. Det kan være at de ennå ikke har utviklet sykdommen eller blitt diagnostisert, fortsetter Ethelberg, som leder instituttets avdeling for matvarebårne og zoonitiske infeksjoner.

Alle syke etter 6. mai Så langt har 12 dansker mistet livet, etter å ha spist listeria-infisert kjøttpålegg fra produsenten Jørn A. Rullepølser A/S. Totalt har 20 pasienter så langt fått påvist smitte - og ifølge SSI er det funnet den samme bakterietypen - listeria MLST224 - i prøver tatt fra lammerullpølse produsert av Jørn A. Rullepølser A/S.

- De 20 pasientene ble syke etter den 6. mai. Våre funn viser, slik vi tolker dem, at virksomheten har bakterien i produksjonslinja si, og at også andre partier med påleggsprodukter kan inneholde smitte, sier Ethelberg.

SSI får fortsatt innsendt bakterieprøver, opplyser han. Prøvene blir undersøkt, slik at instituttet skal kunne avdekke om de eventuelt er en del av utbruddet.

- Er man sikre på at de 12 døde av listeria?

- Nei, det kan også hende at de døde av andre underliggende sykdommer. Alle pasientene var syke i forkant, sier Ethelberg.

70 dager før man blir syk I går ble det kjent at kjøtt som antas å inneholde smitte, er blitt solgt og servert på DFDS Seaways skip mellom Oslo og København - fra den 28. april og fram til tirsdag denne uka. Ifølge Mattilsynet er det fortsatt uklart om det infiserte kjøttet kan ha havnet i Sverige.

I en artikkel i Dagbladets papirutgave i dag forteller seniorrådgiver Turid Berglund i Mattilsynet at det kan ta lang tid fra man blir smittet av listeria til man blir syk.

- Dette er en bakterie med lang inkubasjonstid. Normalt blir man syk en til tre uker etter at man er smittet, men vi har sett eksempler på at det har tatt hele 70 dager, sier Berglund til Dagbladet.

- Alvorlige tilstander Derfor bør eldre, gravide, samt personer med redusert immunforsvar som tror de kan ha fått i seg bakterien, oppsøke lege, understreker hun.

- Det er personer i denne risikogruppa som kan bli alvorlig syk av bakterien. Hos disse kan bakterien gi alvorlige tilstander som blodforgiftning og hjernehinnebetennelse, eller aborter og fosterskader.

<strong>KAST DET:</strong> Om man tror man har kjøtt som kan inneholde dødsbakterien, bør man kaste det, opplyser Mattilsynet. Om man befinner seg i risikogruppa og kan ha spist kjøttet, bør man oppsøke lege.
KAST DET: Om man tror man har kjøtt som kan inneholde dødsbakterien, bør man kaste det, opplyser Mattilsynet. Om man befinner seg i risikogruppa og kan ha spist kjøttet, bør man oppsøke lege. Vis mer

- Alle andre får som regel bare lette influensasymptomer og diare, og for dem er det ingen grunn til å oppsøke lege, sier Berglund.

- Trukket tilbake SSI mistenker at alle som har blitt smittet av bakterien har fått lammerullepølsen fra større institusjonskjøkken på sykehus eller pleiehjem, skriver Politiken.

- Pølsene har blitt distribuert til en lang rekke underleverandører og deretter videre ut i landet, sier Ethelberg i SSI til Dagbladet.

- Er man sikre på at alt kjøtt er trukket tilbake fra markedet?

- Alt kjøtt skal være trukket tilbake.

- Eksporteres dette kjøttet til Norge?

- Nei, så vidt vi vet er ingenting blitt sendt ut av Danmark.

Jørn A. Rullepølse har måttet trekke 30 ulike typer kjøttpålegg fra markedet. Produktene er solgt i matvarekjedene SuperBest og Eurospar, samt i enkelte Spar-butikker.

Her er lista over alle produktene som kan inneholde bakterien.

 - Åndssvake regler Daglig leder for Jørn A. Rullepølser A/S er Palle Andersen. Han har ikke besvart Dagbladets telefoner det siste døgnet. Til avisa Berlingske har Andersen sagt følgende om smitteskandalen:

- Det er forferdelig at listeriabakterier i våre rullepølser med stor sannsynlighet har ført til sykdom og dødsfall. Det påvirker alle i bedriften meget sterkt. Derfor samarbeider vi selvfølgelig på alle måter med myndighetene og tilbakekaller alle våre produkter for å eliminere enhver risiko.

<strong>- ELIMINERER RISIKOEN:</strong> Daglig leder for Jørn A. Rullepølser A/S er Palle Andersen. Han har kommet med følgende uttalelse denne uka: - Det er forferdelig at listeriabakterier i våre rullepølser med stor sannsynlighet har ført til sykdom og dødsfall. Det påvirker alle i bedriften meget sterkt.  Foto: Simon Læssøe / NTB scanpix
- ELIMINERER RISIKOEN: Daglig leder for Jørn A. Rullepølser A/S er Palle Andersen. Han har kommet med følgende uttalelse denne uka: - Det er forferdelig at listeriabakterier i våre rullepølser med stor sannsynlighet har ført til sykdom og dødsfall. Det påvirker alle i bedriften meget sterkt. Foto: Simon Læssøe / NTB scanpix Vis mer

Men da han ble intervjuet i fjor tok han tilsynelatende lett på renholdet ved fabrikken.

- Jeg garanterer ikke for rengjøringen og Fødevarestyrelsens regler er åndssvake, sa Andersen til avisa Metroexpress våren 2013.

Tidligere listeria-sak Også i 1999 var Jørn A. Rullepølser A/S involvert i en sak om listeria, etter at bakterien ble funnet i et parti kokt oksebryst fra virksomheten.

- Jeg vet er at det tidligere er funnet listeria i produkter fra virksomheten, sier Ethelberg i danske SSI til Dagbladet.
 
- Hva skjer videre med Palle Andersen og Jørn A. Rullepølser A/S nå?

- Det kan jeg ikke svare på.

- Er politiet involvert i denne saken?

- Ikke så vidt jeg vet.

Felles matlov Ifølge Berglund i Mattilsynet i Norge opererer Norge og Sverige, samt flere andre europeiske land med en felles matlov (Food law).

- Det er de samme kravene til denne type produsenter i Norge og Danmark og resten av EU, forteller hun.

- Matloven har mange virkemidler. Og når det er gjengangere kan virkemidlene trappes opp. Hvilke virkemidler som benyttes kan variere fra hendelse til hendelse, fortsetter Berglund.

Hun forteller at matloven eksempelvis gir rom for å stanse en virksomhets produksjon.

<strong>BAKTERIE:</strong> Listeria-bakterien kan i verste fall være dødelig. Eldre, gravide, samt personer med redusert immunforsvar som tror de kan ha fått i seg bakterien, bør oppsøke lege, råder Mattilsynet. 

Foto Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
BAKTERIE: Listeria-bakterien kan i verste fall være dødelig. Eldre, gravide, samt personer med redusert immunforsvar som tror de kan ha fått i seg bakterien, bør oppsøke lege, råder Mattilsynet. Foto Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

- Man kan også stille en del krav til dokumentasjon, man kan bøtelegge, eller man kan anmelde, om brudd på regelverket er av en meget alvorlig karakter, sier Berglund. 

- Vet dere hva som skjer videre med Jørn A. Rullepølser A/S nå?

-Nei. Det viktigste for myndighetene er nok først og fremst å forsikre seg om at det ikke lenger er listeria i produksjonslokalene deres. Dette er en bakterie det er ganske vanskelig å bli kvitt, dersom den har etablert seg i lokaler og på utstyr, sier Berglund.

UFARLIG FOR DE FLESTE Turid Berglund, seniorrådgiver i Mattilsynet forteller at de færreste blir syke av listeria-bakterien.
UFARLIG FOR DE FLESTE Turid Berglund, seniorrådgiver i Mattilsynet forteller at de færreste blir syke av listeria-bakterien. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer