Klimaaktivister dømt

Får fradrag for nakenvisitering: - Traumatisk

Klimaaktivistene får reduserte bøter fordi politiet ifølge retten brøt menneskerettighetene ved å nakenvisitere dem i arresten. Størrelsen på fradraget er en vits, mener to av aktivistene.

BLE PÅGREPET: Her blir klimaaktivist Gard Hope Bakke i «Stopp oljeletinga» pågrepet av politiet etter å ha vært med på å blokkere trafikken på E6 i Trondheim. Tingretten mener det som skjedde da han ble innbragt i arresten var et brudd på EMK. Foto: «Stopp oljeletinga»
BLE PÅGREPET: Her blir klimaaktivist Gard Hope Bakke i «Stopp oljeletinga» pågrepet av politiet etter å ha vært med på å blokkere trafikken på E6 i Trondheim. Tingretten mener det som skjedde da han ble innbragt i arresten var et brudd på EMK. Foto: «Stopp oljeletinga» Vis mer
Publisert

- Det strekker ikke til på noen som helst måte. Jeg vil påstå at lovbruddet vårt er mildere enn politiets tvangsstripping, sier Gard Hope Bakke (26) til Dagbladet.

Han og Joachim Skahjem (24) er blant de 12 aktivistene som tidligere denne uken ble dømt i Trøndelag tingrett.

De tilhører aksjonsgruppa «Stopp oljeletinga», som flere dager på rad i juni blokkerte trafikken på E6 i Trondheim. Aksjonistene er dømt for ordensforstyrrelse og for ikke å ha etterkommet politiets pålegg om å fjerne seg.

Selv mener de at de handlet i nødrett, og at aksjonen var nødvendig for å mobilisere til handling og større bevissthet om klimakrisen.

Det de reagerer mest på ved dommen gjelder imidlertid det som skal ha skjedd da aktivistene ble innbrakt til arresten.

Både Bakke og Skahjem forteller at de ble nakenvisitert, slik NRK tidligere har omtalt. Selv om politiet ikke har registrert dette i arrestjournalen, trodde retten på aktivistenes forklaring.

De mener Bakke og Skahjem har blitt utsatt for krenkelse av Menneskerettskonvensjonens artikkel 3, som lyder:

«Ingen må bli utsatt for tortur eller for umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff».

- Ubetydelig beløp

Retten har derfor gitt et fradrag på 2000 kroner for hver av aktivistene, som trekkes fra bøtene på 17 400 kroner.

Fradraget oppleves som en hån, mener Bakke.

Skahjem peker på at retten tross alt anerkjenner at de ble utsatt for menneskerettsbrudd.

- Ikke at et beløp i seg selv ville ha rettet opp krenkelsen, men så verdsetter de den attpåtil til et ubetydelig beløp.

Under rettssaken sa aktor at «hun verken kunne bekrefte eller avkrefte de tiltaltes forklaring om dette (den påståtte nakenvisiteringen, journ.anm.)», ifølge dommen.

- Det ser ikke bra ut for politiet at de ikke har satt seg inn i situasjonen, som vi mener må sees i sammenheng med aksjonen ettersom det skjedde i samme arrestprosess, sier Bakke.

Politiet ønsker ikke å kommentere saken før den er ferdig etterforsket hos Spesialenheten. Les hele svaret lenger ned i artikkelen.

- Føltes som et overgrep

Mens Bakke sier han ikke er preget av nakenvisiteringen, forteller Skahjem at han i ettertid har slitt mye med hendelsen.

- Jeg nektet å kle av meg, så tre menn avkledde meg med makt. Det var traumatisk, nedverdigende og føltes som et overgrep.

FØRT I ARRESTEN: Her blir Joachim Skahjem båret vekk av politibetjenter, før han ble kjørt i arresten. Foto: «Stopp oljeletinga»
FØRT I ARRESTEN: Her blir Joachim Skahjem båret vekk av politibetjenter, før han ble kjørt i arresten. Foto: «Stopp oljeletinga» Vis mer

Begge aktivistene sier at de har plettfri vandel, og at det ikke var noe som skulle tilsi at de hadde gjemt verken våpen eller rusmidler.

Slik aktivistene tidligere har fortalt til pressen, opplevde de nakenvisiteringen som en bevisst skremselstaktikk fra politiet.

- Ved første aksjonsdag ble ingen behandlet slik, men på denne fjerde aksjonsdagen ble to av seks kledd fullstendig nakne, og én kledd ned til undertøyet. Jeg kan ikke se for meg noen annen forklaring enn at de ønsket å skremme folk fra å fortsette å aksjonere, sier Bakke.

BLOKKERTE TRAFIKKEN: Slik så det ut da klimaaktivistene demonstrerte på E6 17. juni. Foto: «Stopp oljeletinga»
BLOKKERTE TRAFIKKEN: Slik så det ut da klimaaktivistene demonstrerte på E6 17. juni. Foto: «Stopp oljeletinga» Vis mer

- Tar du selvkritikk for at dere potensielt kunne ha forårsaket trafikkfarlige situasjoner?

- Ja, men vi gjør selvfølgelig alt vi kan for å bevare sikkerheten, for eksempel flagging og synlige vester for å sakke trafikk. Jeg vil også nevne at de farlige situasjonene fra klimakrisen kommer til å være langt verre enn det vi gjør nå.

Politiet: Avventer etterforskningen

Aktivistene har bestemt seg for å anke dommen til lagmannsretten.

Dessuten er saken altså under etterforskning av Spesialenheten, som skal ta stilling til om det fra politiets side er begått straffbare handlinger i tjeneste.

- Etterforskningen vil forhåpentligvis kunne gi svar på hva som har skjedd. Vi kan ikke uttale oss ytterligere om saken så lenge den er under etterforskning, sier Arve Nordtvedt, politistasjonssjef ved Sentrum politistasjon i Trondheim, i et skriftlig svar.

Dagbladet har blant annet spurt dem om:

  • De ønsker å beklage overfor aktivistene, ettersom retten mener de brøt menneskerettighetskonvensjonen
  • Hvordan politibetjentene som gjennomførte nakenvisiteringen har forklart seg om det som skjedde

- Dersom det viser seg at det er grunn til å beklage overfor aktivistene, vil vi selvfølgelig gjøre det, sier Nordtvedt.

Han forklarer at de uavhengig av Spesialenhetens etterforskning har hatt en gjennomgang og presisert sine interne rutiner.

- Rutinene skal sikre at kroppsvisitering ikke skjer uten at det foretas en konkret vurdering. Retten har foretatt sin vurdering og vi har ingen kommentar utover dette, avslutter politistasjonssjefen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer