Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Far frikjent for overgrep mot datter - må likevel betale erstatning

Erstatningsbeløpet er 250 000 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En mann i 40-årene er frikjent i lagmannsretten for overgrep mot datteren, men må likevel betale henne 250 000 kroner i erstatning.

Faren ble dømt til ni års fengsel for overgrep mot datteren i tingretten, men ble deretter frikjent av juryen i Gulating lagmannsrett. Fagdommerne mener likevel det er overveiende sannsynlig at datteren har opplevd seksuelle overgrep fra faren, ifølge NRK. Han må dermed betale henne erstatning.

Skyld skal være bevist utover enhver rimelig tvil i en straffesak, men i en sivil sak, som erstatningsspørsmålet, holder det med en klar sannsynlighetsovervekt.

I 2014 fortalte datteren, da 5 år, blant annet moren og ansatte i Barne- og ungdomspsykiatrien (BUP) at hun hadde blitt utsatt for overgrep av faren. Han mener jenta ble manipulert.

I lagmannsretten ble BUPs håndtering av saken kritisert både av forsvarets sakkyndig, Ellen Wessel og rettsoppnevnt sakkyndig, Tori Mauseth. Wessel mente behandlingen hadde vært manipulerende, mens Mauseth mente BUP hadde vært altfor bastante.

Mannens forsvarer Thomas Randby, reagerer på dommen.

- Min klient fortvilet over denne dommen og vet ikke om han nå er å anse som frifunnet eller dømt, sier Randby.

Han sier de vil vurdere å anke saken til Høyesterett.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!