Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Får frist av EU-politikere

Hvis ikke Silvio Berlusconi kommer med en offisiell unnskyldning for gårsdagens fadese, truer EU-parlamentarikere med å bryte all kontakt med ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-parlamentarikerne krever at det italienske statsministeren kommer med en offisiell unnskyldning før klokka 14.30 i dag norsk tid. Hvis så ikke skjer, truer de med å bryte all kontakt med det Berlusconi og ministerrådet det neste halve året. Det er BBCs EU-korrespondent som melder dette.

Halvhjertet unnskyldning

I går ettermiddag kom Berlusconi med noe som kunne ligne på en unnskyldning via en EU-parlamentariker. Men etterpå tåket han det til igjen på en pressekonderanse:

- Det var ironisk ment, det var en fleip. Schulz var uforskammet mot meg, og jeg har ingenting å beklage. Det er mulig at ironien gikk tapt i oversettelsen, men jeg sa det med et smil, sa Berlusconi på pressekonferansen. Den felles pressekonferansen ble avbrutt etter at Berlusconi banket hardt i bordet foran mikrofonen til parlamentspresident Pat Cox, da denne sa at den nye EU-formannen hadde «grovt fornærmet en representant av EU-parlamentet» og at det ville «bli ryddet opp i».

EU-parlamentarikerne er ikke fornøyd med EU-sjefens forklaring og vil ha en krystallklar unnskyldning av ham i dag.

Pang-åpning

Det var de verste spådommer om hva den egenrådige mangemilliardæren kan finne på som EU-sjef som gikk i oppfyllelse i går, og det på hans første dag i det halvårige vervet.

Det startet med at flere parlamentarikere under Berlusconis tiltredelesestale holdt opp plakater med påskriften «alle er like for loven» og «Berlusconi er ikke vår Gudfar». Da den tyske sosialdemokraten Martin Schulz i et innlegg etterpå kom i skade for å kritisere ham for å være statsminister i tillegg til å sitte på over 90 prosent av tv-stasjonene i landet, sprakk det fullstendig for italias statsminister:

- Jeg vet at det er en mann i Italia som lager film om nazistenes konsentrasjonsleirer. Jeg vil gjerne forslå seg til rollen som leirvakt. Du ville passe perfekt, sa Berlusconi til en måpende Schulz.

Over hele Europa har man sett med gru fram mot Italias overtakelse av EU-formannskapet. Tyske Spiegels siste utgave er betegnende: «Gudfaren - nå over hele Europa» sto det på forsiden. Den var akkompagnert av en bildemontasje av Berlusconi sittende på en forgylt trone.

I dag tar Silvio Berlusconi fatt på sin andre arbeidsdag i den nye jobben.

SVETT SJEF: </B>Italias statsminister innfridde de verste spådommer da han tiltrådte som EUs sjef i går.