Får gå i banken

I går fikk argentinerne endelig gå i banken og ta ut penger fra sparekontiene sine igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed fikk argentinerne for første gang på ett år fri tilgang til lønnskontoen sin og til de fleste typer sparekonti. Kundene viste disiplin, og lot være å tømme kontiene sine, sa bankansatte i den argentinske hovedstaden.

Argentinas valuta, pesoen, kom seg nesten usvekket gjennom den dramatiske dagen, og tapte bare 0,6 prosent av sin verdi i forhold til amerikanske dollar. Den argentinske børsindeksen MerVal gikk opp med 3,16 prosent til 513,53 poeng.

Dødelige opptøyer

Da Argentinas regjering 3. desember i fjor sperret private bankkonti som ledd i kampen mot en akutt økonomisk krise, førte det til demonstrasjoner, opptøyer og plyndring mange steder rundt om i landet. Minst 30 mennesker mistet livet.

President Fernando de la Rua og hans regjering falt 17 dager senere, og den politiske og økonomiske krisen fortsatte å herje Argentina langt utover i 2002. Det internasjonale pengefond IMF nektet å gi regjeringen i Buenos Aires mer krisehjelp, før sperringen av bankkontiene - i Argentina kjent som «corralito», «det lille gjerdet» - ble opphevet.

Etter hvert dabbet valutaflukten fra Argentina av, og pesokursen stabiliserte seg.

Nå er håpet at argentinerne skal motstå fristelsen til å kjøpe dollar for pesoene sine, slik at ikke kursen igjen stuper og bidrar til mer inflasjon i en land der prisene på de fleste forbruksvarer ligger 40 prosent høyere enn for ett år siden.

Kalkulert risiko

Dette er utsalgsprisene, grossistprisene har gått opp med hele 120 prosent i løpet av samme periode, skrev den britiske rikskringkastingen BBC på sine nettsider tirsdag.

Ved å frigi bankkontiene tar regjeringen en kalkulert risiko: Den håper at fordelene ved et bankvesen som fungerer normalt, skal oppveie faren for nytt press på pesoen.

Et fungerende bankvesen er en forutsetning for en normalisering av hele den argentinske økonomien. Og her er det svært mye å rydde opp i. Økonomien har ifølge offisielle tall gått tilbake med 14 prosent det siste året, og arbeidsledigheten i Argentina ligger nå offisielt på over 20 prosent.

Men bak disse stygge offisielle tallene skjuler det seg en enda hesligere virkelighet. I virkeligheten er det neppe noen som i dag har den fulle oversikt over fattigdommen og nøden blant Argentinas 37,5 millioner innbyggere.

(NTB)