Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Får gå i land etter drama

82 mennesker på det norske redningsskipet Ocean Viking får gå i land i Italia, som har fått ny regjering hvor ytre høyre-partiet Ligaen ikke lenger deltar.

REDDET: Migranter ser utover havet fra redningsskipet Ocean Viking. Nå får de gå i land på den italienske øya Lampedusa.Foto: Renata Brito / AP / NTB scanpix
REDDET: Migranter ser utover havet fra redningsskipet Ocean Viking. Nå får de gå i land på den italienske øya Lampedusa.Foto: Renata Brito / AP / NTB scanpix Vis mer

De 82 personene som er reddet i Middelhavet, vil snart bli satt i land på Lampedusa, skrev hjelpeorganisasjonen Leger Uten Grenser (MSF) på Twitter lørdag morgen.

Det vurderes om skipet skal få gå til havn, eller om personene om bord skal fraktes i land med båter som tilhører den italienske kystvakten, ifølge nyhetsbyrået ANSA.

Frankrikes innenriksminister Christophe Castaner sier det er inngått en avtale mellom fem europeiske land som har bidratt til at personene på Ocean Viking får gå i land.

Avtalen er inngått mellom Italia, Frankrike, Tyskland, Portugal og Luxembourg.

Regjeringsskifte

Italienske myndigheter har lenge nektet Ocean Viking og andre redningsskip å anløpe italienske havner.

Landet fikk imidlertid ny regjering i forrige uke, og her deltar ikke det innvandringskritiske ytre høyre-partiet Ligaen. Dermed er det ikke lenger Ligaens leder Matteo Salvini som kontrollerer innenriksdepartementet.

I statsminister Giuseppe Contes nye regjering deltar i stedet sosialdemokratene i Det demokratiske partiet, som har tatt til orde for en mer human politikk overfor redningsskipene i Middelhavet.

At migranter på Ocean Viking nå får gå i land, kan være et tegn på politisk endring under Italias nye regjering, skriver nyhetsbyrået AP.

Høygravid kvinne evakuert

Ocean Viking seiler med norsk flagg og driftes av MSF og organisasjonen SOS Méditerranée. En høygravid kvinne ble evakuert fra skipet for få dager siden.

I forrige måned reddet MSF og SOS Méditerranée 356 personer, blant dem over 100 mindreårige, fra synkende båter utenfor kysten av Libya. De fikk til slutt gå i land på Malta.

Italienske myndigheter har lenge krevd at andre europeiske land må ta større ansvar for migranter og flyktninger som reddes i Middelhavet. Så langt har EU-landene vært nødt til å forhandle i hvert enkelt tilfelle.

Frankrikes innenriksminister Christophe Castaner sa lørdag at det trengs en reell, midlertidig løsning for redningsskipene.

Hans tyske kollega Horst Seehofer sier til avisa Süddeutsche Zeitung at samtaler fortsatt pågår, men at Tyskland trolig er villig til å ta imot en firedel av menneskene som reddes og fraktes til farvannene utenfor Italia.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media