Baneheia-saken:

- Får gaver i fengselet

Mens Viggo Kristiansen sitter bak fengselsmurene på Ila og venter på svar om prøveløslatelse, har støtten på utsida blitt mer synlig. - Det er mange som har tatt initiativ, sier advokat Arvid Sjødin.

STØTTE: Viggo Kristiansen (41) har ifølge sin advokat fått mye støtte etter at saken ble besluttet gjenåpnet. Foto: Eivind Pedersen / Dagbladet
STØTTE: Viggo Kristiansen (41) har ifølge sin advokat fått mye støtte etter at saken ble besluttet gjenåpnet. Foto: Eivind Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ei drøy uke etter at Gjenopptakelseskommisjonen ga sitt ja til at Viggo Kristiansen skal få prøvd Baneheia-saken for retten på ny, har det verste mediekjøret roet seg noe for hans advokat, Arvid Sjødin. De siste ti dagene har det blitt en rekke telefoner til Ila fengsel, hvor Kristiansen sitter.

Først for å fortelle om gjenåpninga av saken. Så for å fortelle at han foreløpig ikke blir prøveløslatt, etter at statsadvokaten i Agder sa nei.

Parallelt opplever Sjødin at støtten 41-åringen får har vokst kraftig, etter at det igjen har blitt stor oppmerksomhet rundt hva som lå bak Kristiansens forvaringsdom.

- Viggo er kjent med støtten, og jeg har fortalt ham om det som skjer. Selv har han fått flere gaver sendt til fengselet de siste dagene, blant annet abonnement på naturmagasiner. Det er litt begrenset hva man kan ta imot når man sitter i fengsel, men det er mange som har tatt initiativ til støtte. Viggo setter veldig pris på det, sier Sjødin til Dagbladet.

LETTET: Viggo Kristiansens bror, Trond Kristiansen, om gjenopptakelsen av Baneheia-saken. Video: Christian Wehus. Reporter: Øystein Andersen Vis mer

To historier - én sannhet

Etter forrige ukes avgjørelse om gjenåpning, har omtalen av Baneheia-saken igjen fått stor spalteplass og oppmerksomhet. Bevisene som felte Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen i både tingretten og lagmannsretten har blitt behørig omtalt.

Mens Kristiansen holder fast på at bestekameraten løy da han selv ble pekt ut som medskyldig, holder Andersen fast på sin forklaring om at Kristiansen var hovedmannen bak drapene i Baneheia. Denne uka fikk Andersen, som ble løslatt etter endt soning i 2016, advokat Svein Holden som sin advokat.

Holden er klar på at ingenting har forandret seg hos hans klient, nesten 21 år etter at drapene på Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8) fant sted.

- Andersen fastholder at han har forklart seg korrekt om Kristiansens rolle i saken. Det vil han også gjøre ved en eventuell ny rettslig behandling av saken, skriver Holden i en e-post til Dagbladet.

- Hvordan forholder Andersen seg til en eventuell anmeldelse for uriktig forklaring?

- Han vil besvare anklagene fra Kristiansen i politiavhør dersom det er ønskelig, skriver advokaten.

Avviser samme utfall

Til tross for at en delt kommisjon til slutt endte med flertall for en gjenåpning av saken, med tre mot to stemmer, kommer det i deres rapport fram enighet om at en rekke elementer i saken taler for at Kristiansen er skyldig - og med det riktig dømt.

Selv omtaler advokat Sjødin det hele som indisier. Han ser ingenting i rapporten som ville gitt samme utfall i dag som for 20 år siden.

BANEHEIA-SAKEN: Gjenopptakelseskommisjonen var ikke enige om å gjenåpne Viggo Kristiansens sak. Tre av kommisjonsmedlemme mener at saken må gjenopptas, mot et mindretall på to. Video: NTB Vis mer

- Jeg ser ikke noe spesielt der som ville ledet til domfellelse. Det er langt på vei indisier og indikasjoner, sier advokaten.

- Det pekes blant annet på Kristiansens tidligere overgrep mot ei sju år gammel jente. Opplever du at han ble innhentet av fortida?

- Ja, og det er ikke sånn at om du har gjort noe før, så skjer det igjen. Det var et behov for å bygge opp til en dom, og retten lette utelukkende etter bekreftelser på sin oppfatning. Overgrepene ble brukt som et hjelpemoment, men det var flere år mellom overgrepene og drapene, sier Sjødin.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer