Pakistaneren Aimal Khan Kasi kom til USA i 1991. To år senere stanset han bilen sin, en Izuzu pickup, utenfor hovedinngangen til etterretningstjenesten CIA på Chain Bridge Road i Langley, en forstad til Washington.
Klokka var åtte om morgenen. Kasi la automatgeværet AK-47 mot skulderen og fyrte løs mot bilene som sto i kø foran porten. To CIA-ansatte ble drept og tre andre såret da Kasi skjøt metodisk gjennom bilvinduene. Han unngikk bevisst å skyte på kvinner.
Stakk av
Utrolig nok kunne Kasi sette seg inn i bilen sin og kjøre fra åstedet uten konfrontasjon med politiet. Han kjørte i fem minutter og stanset i en park.
Der sto Izuzuen i halvannen time mens politiet famlet i blinde. Kasi dro hjem til leiligheten, stappet våpenet i en plastsekk og dro på McDonald's, skriver Washington Post.
Via CNN skjønte han at etterforskerne hadde feil beskrivelse av bilen og at ingen kjente registreringsnummeret. For sikkerhets skyld tilbrakta han natta på et billig motell, før han tok flyet hjem til Pakistan dagen etter.
Menneskejakten var i gang. Etterforskerne gransket salget av AK'er i delstatene Virginia og Maryland det siste året. Mer enn 1600 slike våpen hadde passert disken i våpensjappene.
Men en ansatt i Chantilly husket at han tok et annet våpen i innbytte for en AK-47. På kvitteringen sto navnet Mir Aimal Kasi.
Kasis romkamerat i Virginia fortalte politiet at kompisen hadde snakket om å «gjøre noe stort» ved Det hvite hus, CAIA eller Israels ambassade, men hadde ikke lagt vekt på bemerkningen.
Politiet fant drapsvåpenet under en sofa i leiligheten.
Menneskejakt
FBI-agenten Brad Garrett lette etter Kasi i fire år og besøkte Pakistan mange ganger. Sent på våren 1997 kom tipset om at den ettersøkte befant seg på et hotell i Dera Ghazi Khan, en by på grensa til Afghanistan. 15. juni ble Kasi anholdt og deretter brakt til USA. Dødsdommen falt i november samme år.
Martyrstatus
FBI har ikke klart å knytte drapsmannen til noen organisasjon og heller ikke funnet medsammensvorne. Likevel mener både etterforskerne og statsadvokaten at motivet var muslimsk ekstremisme og hat til USA.
I et intervju fra dødscella benekter Kasi at han er terrorist, men sier at han angrep CIA på grunn av USAs støtte til Israel.
- Jeg angrer ikke, men er verken glad eller stolt.
Det amerikanske utenriksdepartementet frykter at henrettelsen skal utløse voldelige demonstrasjoner og nye terrorhandlinger i Pakistan, der noen regner Kasi som en helt.
Kasi har nektet å velge mellom den elektriske stol og giftsprøyte. Men sprøyte er førstevalg i Virginia, så slik dør han i natt hvis ikke guvernøren eller høyesterett utsetter henrettelsen i siste øyeblikk.