Folat og ryggmargsbrokk:

Får giganterstatning fordi hun ble født

- En banebrytende rettsavgjørelse, sier Evie Toombes (20) advokat.

TØFT LIV: Evie Toombes ble født med ryggmarksbrokk fordi mora hennes fikk feil råd før hun ble gravid. Foto: Evie Toombes / Instagram
TØFT LIV: Evie Toombes ble født med ryggmarksbrokk fordi mora hennes fikk feil råd før hun ble gravid. Foto: Evie Toombes / Instagram Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Engelske Evie Toombes har i en årrekke kjempet for rettighetene til mennesker med funksjonsnedsetting. 20-åringen har vunnet en rekke priser for dette.

Toombes ble født med ryggmargsbrokk, som ifølge Lommelegen er en misdannelse i nervesystemet som oppstår i fosterlivet.

Toombes, som er profesjonell sprangrytter, gikk tidligere i år til søksmål mot moras lege.

Årsaken var at Toombes mener at hun aldri skulle ha blitt født.

Onsdag tilkjente høyesterett henne flere millioner i erstatning, melder The Times.

Kritisk tilskudd

Kvinner som planlegger å bli gravid, og er gravid i første trimester, er ifølge Lommelegen anbefalt å ta folattilskudd.

Folat er et B-vitamin som er nødvendig for at arvestoffet, DNA, skal kunne kopieres. Folat er også viktig for celledelingen, inkludert dannelsen av røde blodceller og syntese av proteiner.

Folat er altså viktig for at fosteret skal utvikle seg normalt under svangerskapet, og mangel på folat er knyttet til ryggmargsbrokk og mangelfull utvikling av hjernen.

Kunne unngått å ha blitt født

I søksmålet hevdet Toombes at mora aldri ble rådet til å ta folat før hun ble gravid.

I retten hevdet mora at hvis hun hadde fått rådet, hadde hun avbrutt forsøkene på å bli gravid og tatt folat i én måned først.

Med andre ord: Evie Toombes hadde aldri blitt født hvis mora hadde fått rådet.

Nekter skyld

I retten hevdet Toombes mor, Caroline Toombes, at hun i 2001 fortalte legen sin at hun planla å bli gravid.

Han sa ifølge rettsavgjørelsen at hun kunne ta folat hvis hun ønsket det, men at hun ikke trengte å gjøre det hvis hun hadde et sunt kosthold.

Hun hevder at hun aldri ble informert om hvor viktig det var å ta tilskuddet på forhånd for å unngå at barnet fikk ryggmargsbrokk.

I retten nektet legen ifølge det medisinske tidsskriftet British Medical Journal at han har skyld i at Evie Toombes ble født med de store misdannelsene.

Han hevdet at han ga Caroline Toombes det han kalte «rimelige råd».

ROJALT MØTE: Prins Harry og hertuginne Meghan møter Evie Toombes etter at hun vant prisen Inspirational Child A under WellChild Awards i London i 2018. Foto: Victoria Jones / POOL / AFP)
ROJALT MØTE: Prins Harry og hertuginne Meghan møter Evie Toombes etter at hun vant prisen Inspirational Child A under WellChild Awards i London i 2018. Foto: Victoria Jones / POOL / AFP) Vis mer

- Reis bort og ha masse sex

Høyesterettsdommeren ga Evie og Caroline Toombes medhold i deres påstander.

- Han (legen, red.anm.) sa at hvis hun hadde et godt kosthold, var ikke folat nødvendig, og at hun burde reise og ha masse sex. Ni måneder seinere ble saksøker født med ryggmargsbrokk, uttalte høyesterettsdommeren.

Det var 19. november 2001 at Evie Toombes kom til verden med store misdannelser.

TØFFE TAK: Evie Toombes har vært inn og ut av sykehus hele livet. Foto: Evie Toombs / Instagram
TØFFE TAK: Evie Toombes har vært inn og ut av sykehus hele livet. Foto: Evie Toombs / Instagram Vis mer

Kunne fått friskt barn

I rettsavgjørelsen Dagbladet har fått tilgang til, står dette:

- Hun (mora, red.anm.) ble ikke informert om koblingen mellom folat og forebyggingen av ryggmargsbrokk. Hadde hun fått riktig informasjon, hadde hun utsatt graviditetsforsøkene. Hun hadde da forsøkt å bli gravid på et seinere tidspunkt, noe som hadde resultert i et normalt, friskt barn.

FØRSTE INTERVJU: Hollywood-stjerna Alec Baldwin intervjues for første gang etter at han skjøt og drepte en filmfotograf under innspillingen av «Rust». Vis mer

Banebrytende

Den helt spesielle rettsavgjørelsen betyr at helsepersonell nå kan bli stilt ansvarlige for å ha gitt uaktsomme råd som fører til at et barn med en alvorlig helsetilstand kommer til verden.

Susan Rodway og Tim Spring var Evie Toombes advokater i retten, og i en uttalelse på advokatfirmaet Moore Barlows eget nettsted, kaller Spring rettsavgjørelsen for« banebrytende».

- Dette var en uvanlig og utfordrende sak som krevde at lovverket ble gjort tydelig, sier han, og fortsetter:

- Hun fikk tilstanden som følge av dårlige råd. Det er svært viktig at helsepersonell følger retningslinjene når de gir pasientene råd, og ikke fraviker fra de etablerte retningslinjene. Det er gode og konkrete grunner til dette, sier han.

Det er ikke kjent nøyaktig hvor mye Evie Toombes, som ikke har kommentert rettsavgjørelsen, får i erstatning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer