Får gjenopptatt sak etter 35 år

I 1970 ble en nå 52 år gammel mann dømt for utuktig omgang med ei mindreårig jente. Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker har bestemt at saken skal opp på ny.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sentrale jurister Dagbladet har snakket med, kjenner ikke til at det har gått 35 år før gammel straffedom er blitt gjenopptatt.

Det var helt tilbake i 1970 at mannen som 18-åring ble dømt til betinget fengsel i 90 dager for å ha hatt sex med ei jente på 14 år og fem måneder.

52-åringen begjærte i fjor saken gjenopptatt fordi han hevdet at han ikke hadde hatt sex med jenta. Dette bekrefter offeret i dag som voksen kvinne. Hun skal ha gitt en plausibel forklaring på hvorfor hun hevdet noe annet.

Kritikk

Etter å ha avhørt både 52-åringen, kvinnen og to vitner besluttet kommisjonen med Janne Kristiansen som leder at det var rettslig grunnlag for gjenopptakelse. Kommisjonen har samtidig kritiske bemerkninger til politietterforskingen og dommen fra 1970. Ifølge kommisjonen framgår det ikke av dommen om mannens forsvarer fikk tilstrekkelig anledning til å imøtegå jentas forklaring og stille spørsmål til henne.

-  Det framgikk heller ikke av sakens dokumenter hva som var grunnlaget for etterforskingen, skriver Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker.

Hybelverten

Vitneprovet til eieren av hybelen hvor politi og domstol mente sexovergrepet hadde skjedd, ble også tillagt vekt.

Kommisjonen henviser saken til retten for gjenopptakelse fordi medlemmene mener at etter en helhetsvurdering «synes saken egnet til frifinnelse eller til anvendelse av en vesentlig mildere strafferegel», som det heter.

Den nye rettssaken blir etter dette en formalitet.

52-åringen er trolig berettiget en erstatning fra staten, hvis han ønsker det.