Får gratis strøm: - Hva?!

Mens mange «vanlige folk» sliter med å betale strømregningen, spanderer Stortinget gratis strøm på seg selv. I pendlerboligene slipper representantene å dekke eget strømforbruk - den regningen tar skattebetalerne.

GRATIS STRØM: I Stortingets omdiskuterte pendlerboliger slipper representantene å selv betale for strømmen de bruker. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
GRATIS STRØM: I Stortingets omdiskuterte pendlerboliger slipper representantene å selv betale for strømmen de bruker. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens strømprisene fyker i været landet over, klager mange på manglende støtte fra politikerne.

Regjeringen brukte 3 milliarder på å senke el-avgiften, men ifølge kritikerne hjelper ikke dette de som i dag sliter mest med å betale strømregningen sin.

Samtidig er de folkevalgte på Løvebakken under sterkt press etter penderboligskandalene og Dagbladets avsløring om doble feriepenger og feriepenger på etterlønn.

Dagbladet presenterte nylig en liste over frynsegodene stortingspolitikerne kan godte seg med. I tillegg til subsidiert kantine, tilskudd til barnepass, gratis parkering og Oslo-reise for ektefelle, får politikerne også opp mot 15 000 kroner i året til å kjøpe seg plussabonnementer på norske aviser.

Gratis strøm: - Hva?

På toppen av dette slipper politikerne som bor i pendlerleilighetene å betale for strømmen de bruker. Strømmen spanderes nemlig av skattebetalerne.

I avtale for bruk av pendlerbolig står det tydelig spesifisert at strøm er inkludert, sammen med møbler, snømåking, gangvask, internett og telefon.

«Boligen stilles kostnadsfritt til disposisjon for deg, ferdig møblert inkludert strøm, oppvarming, trappe- og gangvask, måking, strøing. Utgifter til telefon, internett og tv-signaler dekkes, men ikke NRKs TV-lisens», heter det i avtalen.

- Hva? Er det mulig? Nå må da Stortinget våkne snart. Dette vil gjøre folk virkelig forbanna. Den ordningen må avvikles øyeblikkelig, sier Rasmus Hansson (MDG) da Dagbladet konfronterer ham med ordningen.

Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) lover å se på ordningene i sin helhet. I et møte torsdag kveld besluttet han blant annet å skrote de doble feriepengene som Dagbladet har avdekket.

På gråten

- Dette viser hvorfor det ikke er særlig hastverk for politikere å gjøre noe med strømprisene. De får allerede statlig støtte! Nå må vanlige folk få samme støtte – og det haster! sier energipolitisk talsperson i Rødt, Sofie Marhaug, til Dagbladet.

En rekke vedleverandører i Oslo holder nå på å gå tom for ved.

Distributørene fortalte på «Dagsrevyen» tidligere denne uka om fortvilte kunder som med gråten i halsen sier de ikke har råd til å varme boligen på strøm lengre. Ved er dermed siste redning.

Dagbladet fortalte onsdag om det doble strømsjokket som ventes i januar, når strømselskapene innfører rushtidsavgift på strømmen. Da blir det merkbart dyrere å bruke strømnettet i periodene flest bruker det.

I tillegg øker nettleia såpass mye fra 1. januar at den i stor grad spiser opp reduksjonen i el-avgiften som regjeringen har vedtatt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer