Nobels fredspris 2019:

Får Greta Thunberg fredsprisen i år?

Klimaaktivist Greta Thunberg er soleklart på topp på oddsen for å vinne Nobels fredspris. Klokka 11 offentliggjøres årets vinner.

TOPPER ODDSEN: Klima-aktivist Greta Thunberg er på toppen av odds-lista over hvem som blir offentliggjort som årets Nobels fredspris-vinner på fredag. En rekke andre unge navn trekkes også fram. Og pave Frans - og Donald Trump. Foto: Jason DeCrow / Ap / Scanpix
TOPPER ODDSEN: Klima-aktivist Greta Thunberg er på toppen av odds-lista over hvem som blir offentliggjort som årets Nobels fredspris-vinner på fredag. En rekke andre unge navn trekkes også fram. Og pave Frans - og Donald Trump. Foto: Jason DeCrow / Ap / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag klokka 11 vil Nobelkomiteen offentliggjøre hvem som vinner Nobels fredspris 2019: Hvem er personen eller organisasjonen som har gjort mest for å jobbe for fred i verden?

Svenske Greta Thunberg er et hett navn, og topper mange ulike odds-er. Den 16-årige jenta er i dag i Denver, Colorado, og vil klokka 12, amerikansk tid, være med og klimastreike i byen.

Prio-direktør Henrik Urdal har mer tro på at det er andre unge aktivister som vinner årets pris.

- Vi har de unge på topp hos oss i år. Unge aktivister har vært svært synlig på barrikadene i veldig mange konfliktområder. Derfor mener vi at nettopp de unges arbeid bør vektlegge dette året, sier Urdal.

Sammen mot ekstremisme

Helt siden den arabiske våren i 2011 har verden møtt nye, unge og uredde mennesker som kjemper for fred.

- Vi har valgt tre unge. Den libyske aktivisten Hajer Sharief (26) som har startet en egen organisasjon og jobber med Kofi Annan og FN. Hun er en veldig bra kandidat sammen med somaliske Ilwad Elman (29). Faren hennes ble drept for sitt politiske virke, og hun viderefører sin fars engasjement. Hun representerer ungdommelig optimisme. I Somalia og diasporaen, sier Urdal.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer