Nobels fredspris 2019:

Får Greta Thunberg fredsprisen i år?

Klimaaktivist Greta Thunberg er soleklart på topp på oddsen for å vinne Nobels fredspris. Klokka 11 offentliggjøres årets vinner.

TOPPER ODDSEN: Klima-aktivist Greta Thunberg er på toppen av odds-lista over hvem som blir offentliggjort som årets Nobels fredspris-vinner på fredag. En rekke andre unge navn trekkes også fram. Og pave Frans - og Donald Trump. Foto: Jason DeCrow / Ap / Scanpix
TOPPER ODDSEN: Klima-aktivist Greta Thunberg er på toppen av odds-lista over hvem som blir offentliggjort som årets Nobels fredspris-vinner på fredag. En rekke andre unge navn trekkes også fram. Og pave Frans - og Donald Trump. Foto: Jason DeCrow / Ap / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag klokka 11 vil Nobelkomiteen offentliggjøre hvem som vinner Nobels fredspris 2019: Hvem er personen eller organisasjonen som har gjort mest for å jobbe for fred i verden?

Svenske Greta Thunberg er et hett navn, og topper mange ulike odds-er. Den 16-årige jenta er i dag i Denver, Colorado, og vil klokka 12, amerikansk tid, være med og klimastreike i byen.

Prio-direktør Henrik Urdal har mer tro på at det er andre unge aktivister som vinner årets pris.

Fakta Nobels fredspris

  • For 2019 er det 301 nominerte: 233 personer og 79 organisasjoner.
  • Hvem som nominerer og hvem som blir nominert er hemmelig i 50 år.
  • Offentliggjøres fredag 11. oktober.
  • Fjorårets vinnere: Legen Denis Mukwege fra Kongo og IS-overlevende Nadia Murad - for deres kamp mot krigsforbrytelser.

- Vi har de unge på topp hos oss i år. Unge aktivister har vært svært synlig på barrikadene i veldig mange konfliktområder. Derfor mener vi at nettopp de unges arbeid bør vektlegge dette året, sier Urdal.

Sammen mot ekstremisme

Helt siden den arabiske våren i 2011 har verden møtt nye, unge og uredde mennesker som kjemper for fred.

- Vi har valgt tre unge. Den libyske aktivisten Hajer Sharief (26) som har startet en egen organisasjon og jobber med Kofi Annan og FN. Hun er en veldig bra kandidat sammen med somaliske Ilwad Elman (29). Faren hennes ble drept for sitt politiske virke, og hun viderefører sin fars engasjement. Hun representerer ungdommelig optimisme. I Somalia og diasporaen, sier Urdal.

HET KANDIDAT: Somaliske Ilwad Elman er en av de unge aktivistene som fortjener Nobels fredspris, mener direktør Henrik Urdal i Prio. Foto: Farah Abdi Warsameh / Ap / Scanpix
HET KANDIDAT: Somaliske Ilwad Elman er en av de unge aktivistene som fortjener Nobels fredspris, mener direktør Henrik Urdal i Prio. Foto: Farah Abdi Warsameh / Ap / Scanpix Vis mer

Sharief og Elman er blant ti unge som er hentet inn i gruppa til den tidligere FN-generalsekretæren Kofi Annan: Extremely Together, som jobber for å bekjempe ekstremisme.

Elman har etablert et voldtektssenter i Somalia. Libyske Sharief var 19 år da den arabiske våren nådde Libya, og har siden 2011 jobbet for demokrati og forsoning i det borgerkrigsherjede landet. Sharief studerer juss, og jobber spesielt for å styrke rettighetene til kvinner og unge.

I tillegg har Prio-sjefen trukket fram Hongkong-aktivisten Nathan Law Kwun-chung på førsteplassen: «Han er en av de unge som representerer paraplybevegelsen, og den yngste i Hong Kongs parlament», sier Urdal.

Organisasjonsår

Hvert år har Prio-direktøren en topp fem-liste. For 2019 har Urdal tre organisasjoner:

Reporters Without Borders:

- En pris jeg mener er overmoden. Det har ikke vært gitt en pris til uavhengige journalister tidligere, men disse er ekstremt viktige. Journalister risikerer liv og helse, og er vår viktigste kilde til kunnskap om det som skjer i konfliktområder, sier Urdal, før han trekker fram enda en organisasjon:

Contral Arms Coalition.

- Dette er et litt forsømt felt. Vi har mye fokus på atomvåpen, men det blir drept ekstremt mange på grunn av skytevåpen eller mindre våpen enn det dør i konflikter. Organisasjonen er en koalisjon av over 100 NGO-er som har fått i stand Arms Trade Treaty, som er et viktig bidrag for å få mer kontroll på våpensalget verden over, og som går rett inn i diskusjonene i USA, europeiske land og i land med høy vold, som Brasil og Mexico, sier Urdal.

Og henter fram enda en komité: International Rescue Committee.

- Det mange som er på flukt, og som tvinges av gårde på grunn av pågående konflikter, som i Syria og Jemen. IRC jobber med flyktninger i Libanon og Jordan: Måten vi behandler flyktninger på mens de er i leire er viktig: Som at de får utdanning, for å gå videre når de returnerer, sier Urdal.

Oddsen vil ha Greta

På Prio-direktørens femteplass, står en statsleder: Etiopias statsminister Abiy Ahmed.

HELT OK: - Jeg vil sannsynligvis aldri få fredsprisen, men det er OK, sa Donald Trump for en tid tilbake, før han fortsatte: - De ga den til Obama. Han vet ikke engang hvorfor han fikk den. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / Scanpix
HELT OK: - Jeg vil sannsynligvis aldri få fredsprisen, men det er OK, sa Donald Trump for en tid tilbake, før han fortsatte: - De ga den til Obama. Han vet ikke engang hvorfor han fikk den. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / Scanpix Vis mer

- Han er en veldig spennende person som gir håp. Ikke bare for Etiopia, men for hele området. Han inkluderer de fire-fem opprørsgruppene i landet i hvordan bygge landet videre. I tillegg bringer han sammen alle de ulike etniske gruppene, og halvparten av dem som er med, er kvinner. Ahmed kan få landet i riktig retning, sier Urdal.

Abiy Ahmed er også en het kandidat på fredspris-oddsen, på en andreplass. Men det er den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg som troner på toppen.

- Oddsen drives jo av spekulasjoner, og er av mange sett på som en måte å tjene penger på. Også USAs president Donald Trump er jo her, selv om det jo er helt usannsynlig at han får prisen, sier Urdal.

Andre av de kjente nominerte er Tysklands Angela Merkel, pave Frans, New Zealands statsminister Jacinda Ardern, varsler Edward Snowden, advokaten Amal Clooney, Frankrikes Emmanuel Macron og Brasils Jair Bolsonaro.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer