Får helslakt på Stortinget, i bistandsmiljøet og av Nato.

Kritikk etter sjokkrapport fra Afghanistan.

—TREKK DERE UT: Afghanske Malalai Joya, som i går var gjest hos Global Forum on Freedom of Expression i Oslo, ble i 2007 kastet ut av det afghanske parlamentet etter å ha angrepet krigsherrer og narkobakmenn. Hun oppfordrer Norge til å trekke soldatene ut av Afghanistan. Foto: Nina Hansen
—TREKK DERE UT: Afghanske Malalai Joya, som i går var gjest hos Global Forum on Freedom of Expression i Oslo, ble i 2007 kastet ut av det afghanske parlamentet etter å ha angrepet krigsherrer og narkobakmenn. Hun oppfordrer Norge til å trekke soldatene ut av Afghanistan. Foto: Nina HansenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Det hagler med drepende karakteristikker, etter at Dagbladet i går omtalte en NATO-rapport som viser at fokuset på kvinners situasjon er omtrent fraværende i de norske styrkene i Afghanistan.

- Arbeiderpartiet snakker stadig om kvinner og rettigheter, og så skjer det altså ingenting, sier Fremskrittspartiets forsvarspolitiske talsmann Per Ove Width.

- Trekk dere ut
- Helt vanvittig, sier han om at norske soldater ifølge rapporten var passive tilskuere da en afghansk kvinne ble banket opp.

- Sånn kan vi ikke ha det. Da kan vi ikke ha noen der nede, da, sier Width til Dagbladet.

Akkurat dét er afghanske Malalai Joya helt enig i. I 2007 ble hun kastet ut fra den afghanske nasjonalforsamlingen, etter at hun hadde angrepet narkobakmenn og krigsherrer som hun mener dominerer Afghanistan.

«Et fint banner», sier hun om det norske fokuset på kvinnefrigjøring i Afghanistan, men legger til:

- De vestlige soldatene brakte Nordalliansen til makta. Norge må trekke soldatene ut av Afghanistan og avslutte okkupasjonen, sier hun til Dagbladet.

Forlanger opprydding
Per Ove Width er sjokkert over at nordmenn skal ha fått beskjed om å ikke gi førstehjelp hvis de kjører på en afghansk kvinne — uten tillatelse fra en mannlig slektning.

Både han og flere andre stortingspolitikere reagerer sterkt på at nordmennene på basen i Meymaneh har oppfattet det som at «kvinners situasjon ikke var del av mandatet».

Ifølge NATO-rapporten hadde de intervjuede ytterst lite kjennskap til FN-resolusjon 1325 om kvinner, fred og sikkerhet.

Nå forlanger Width at regjeringen rydder opp.

Flaut for Norge
Arbeiderpartiets Signe Øye avviser at det partifellen Marit Nybakk har kalt en «frigjøringskrig for Afghanistans kvinner» er mislykket.

KRITISK: Fremskrittspartiets Per Ove Width er sjokkert over avsløringene om norske soldater i Afghanistan i Dagbladet i går. FOTO: SCANPIX
KRITISK: Fremskrittspartiets Per Ove Width er sjokkert over avsløringene om norske soldater i Afghanistan i Dagbladet i går. FOTO: SCANPIX Vis mer

- Vi har lagt til rette for at jenter kan gå på skolen og får et helsetilbud, og for at kvinnene får bedre helse. Men jeg er skuffet over at soldatene ikke kjenner til denne FN-resolusjonen. Det er nesten flaut for Norge, sier Øye. Hun tror situasjonen ville vært bedre med flere kvinner i Forsvaret. Dagbladet har ikke fått kontakt med Marit Nybakk.

SVs forsvarspolitiske talsmann Bjørn Jacobsen mener at den politiske og militære ledelsen må ta selvkritikk for manglende fokus på kvinners situasjon, og for dårlig opplæring.

Må gripe inn
Generalsekretær Marte Gerhardsen i hjelpeorganisasjonen CARE mener det er helt uakseptabelt at norske soldater blir stående og se på at en afghansk kvinne mishandles.

- De skal selvfølgelig gripe inn. De kan ikke la kulturelle koder stå i veien, sier Gerhardsen til Dagbladet.

Ifølge CARE mener hele 63 prosent av afghanerne at sikkerhetssituasjonen nå er verre enn for fire år siden. CARE, som med 900 ansatte er en av de største internasjonale hjelpeorganisasjonene i Afghanistan, krever at de internasjonale styrkene i Afghanistan setter sivilbefolkningens sikkerhet høyere på agendaen.

Norsk lov gjelder
Sjef for Forsvarsstabens operasjonsavdeling, Morten Haga Lunde, vil ikke rette noen pekefinger mot de norske soldatene.

- Norsk lov gjelder i utlandet, og vi skal gi hjelp til folk som er skadet. Her må vi som ledere være tydeligere, sier Haga Lunde.