Får hjelp av barnevernet

Den siktede 15-åringen på Greåker får hjelp på barnevernsinstitusjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er Borgarting lagmannsrett som i dag har besluttet at den siktede 15-åringen på Greåker skal løslates.

15-åringen, som fortsatt er siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge, får nå hjelp og oppfølging av barnevernet i Sarpsborg. 

- Vi har hatt et møte med gutten og familien hans, og er enige om at det beste for gutten nå er en plassering i regi av barnevernet. Derfor er han sendt på en barnevernsinstitusjon der han får den hjelpen han trenger, sier barnevernsleder Else-Grethe Mathisen i Sarpsborg kommune til Dagbladet.no.


Skermes for reaksjoner

En av årsakene til at gutten flytter til en barnevernsinstitusjon er frykten for reaksjoner fra nærmiljøet etter basketaket på søndag der en 76-åring døde.

- Gutten har behov for å bearbeide det som har skjedd, og nå har han behov for omsorg. Samtidig er det viktig å gi støtte og hjelp til familien hans, sier barnevernslederen, som uttaler seg i forståelse med guttens familie.

Gutten reiste til institusjonen på fredag.

- Dette skjer i samarbeid med gutten selv og familien hans. Gutten er glad for at det er laget et støtteapparat rundt ham, sier guttens forsvarer, advokat Harald Otterstad.

Har det tøft

DØDE: 76 år gamle Egil Silverhelm Hansen døde etter et basketak med den siktede 15-åringen i Greåker forrige søndag. Nå får 15-åringen hjelp av barnevernet. Foto: John T. Pedersen
DØDE: 76 år gamle Egil Silverhelm Hansen døde etter et basketak med den siktede 15-åringen i Greåker forrige søndag. Nå får 15-åringen hjelp av barnevernet. Foto: John T. Pedersen Vis mer

Lagmannsrettens begrunnelse for løslatelsen er i hovedsak den siktedes unge alder. Han fylte 15 for bare noen uker siden, og er dermed såvidt over den kriminelle lavalder.

- Det er gledelig å konstatere at den argumentasjonen vi hadde overfor lagmannsretten førte fram, sier guttens forsvarer, advokat Harald Otterstad til Dagbladet.no.

Forsvareren forteller at gutten er glad for å slippe å sitte i fengsel, men har det svært tøft etter det som skjedde på Greåker forrige søndag.

- Dette er en forferdelig sak for alle parter. Gutten er svært preget av det han har vært gjennom, men har samtidig stor medlidenhet med familien til den avdøde 76-åringen, sier Otterstad til Dagbladet.no.

- Vi tar lagmannsrettens kjennelse til etterretning. Retten har her vurdert behovet for å etterforske saken uten å tape bevis opp mot den siktedes unge alder, og har vektet hensynet dithen at det var riktig å beslutte løslatelse, sier politiadvokat Dag-Fredrik Reymert til Dagbladet.no.

Påkjærte selv

15-åringen ble mandag varetektsfengslet for 14 dager med brev- og besøkskontroll i Sarpsborg tingrett. Kjennelsen ble påkjært på stedet.

Gutten er siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge etter at Egil Silverhelm Hansen (76) fra Greåker døde med store hodeskader etter et basketak i veikanten på Greåker sist søndag.
Hansen var ute og kjørte da 15-åringen plutselig dukket opp i veien.

I lagmannsrettens kjennelse heter det at retten ser at det foreligger fare for bevisforspillelse, men kan likevel ikke se at det er en overhengende fare for at sentrale bevis blir forspilt.

Politiet har avhørt flere vitner i saken, men fortsatt gjenstår en del vitneavhør.
- Vi har brukt den siste uka aktivt, og har allerede fått innhentet en del bevis, sier politijurist Dag-Fredrik Reymert.

<B>LETTET:</B> 15-åringens forsvarer, advokat Harald Otterstad (i midten), er glad for at hans klient slipper å sitte i fengsel. -Men denne saken er bare forferdelig, sier han.