Får hjelp av Bondevik

TROMSØ (Dagbladet): Statsminister Kjell Magne Bondevik tar saken for Senja-familien som i over 50 år har ventet på svar fra russiske myndigheter. Hvorfor døde fiskeren Olaf Olsen i sovjetisk fangeleir?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For få dager siden fikk Olaf Olsens sønn, fiskeren Rasmus Olsen (65) fra Gryllefjord på Senja, telefon fra statsministerens kontor.

- Jeg fikk beskjed om at statsministeren hadde lest oppslagene i Dagbladet og ville ta saken opp med russiske myndigheter. Det er jeg svært glad for, sier Rasmus Olsen.

Statsbesøk

Dermed ligger alt an til at skjebnen til nordmenn som forsvant i fangeleire bak jernteppet, blir et av temaene under Bondeviks statsbesøk i Russland på vårparten i år.

For Senja-familien har mange brikker falt på plass de siste ukene. Etter det første oppslaget i Dagbladet, ringte en tidligere frontkjemper og fortalte at han hadde vært fange i samme leir som Rasmus Olsens far. Den anonyme ekssoldaten og Senja-familien har nå fått direkte kontakt med hverandre.

Tung uvisshet

Historiker Sven G. Holtsmark ved Institutt for forsvarsstudier har etter Dagbladets artikler også henvendt seg til familien i Gryllefjord. Under gransking av sovjetiske arkiver fant han et dokument fra 1945, merket «Strengt hemmelig» og undertegnet av Sovjetunionens stedfortredende minister for statens sikkerhet. Der framgår det at Rasmus Olsens far døde i en fangeleir året før.

- Jeg er helt forferdet over at vi plutselig får vite så mye. Vi har levd med uvisshet så lenge. Det har vært tungt, jeg har hatt mange vanskelig stunder. Barn og barnebarn har spurt, jeg har ikke kunnet svare, forteller Rasmus Olsen.

- På høy tid

Historiker Sven G. Holtsmark mener det er på høy tid at Norge etterlyser svar på hva som skjedde med nordmenn som aldri kom tilbake fra Sovjetunionen etter krigen.

- Andre europeiske land har vært langt mer aktive enn Norge for å få fram opplysninger om hva som skjedde med deres statsborgere i sovjetisk fangenskap. Bondeviks besøk i Russland er en ypperlig anledning til å ta opp denne saken.

Russlands-eksperten mener det er en nasjonal plikt å hjelpe familiene som i mange tiår har ventet på informasjon om sine kjære.

Over 200 nordmenn

Over 200 nordmenn var Sovjet-fanger under og etter krigen.

Rasmus Olsen i Gryllefjord vil nå sammen med familien utarbeide et brev til statsministeren med ytterligere informasjon om familiefaren og fiskeren som endte sine dager i fangeleir. Familien vurderer også å reise til Russland for å se stedet hvor fangeleirene lå.

<B>FORFERDET: </B>Vi har levd med uvissheten så lenge. Jeg er helt forferdet over at vi plutselig får vite så mye, sier Rasmus Olsen.