Får hjelp av Mette-Marit

Letizia Ortiz får hjelp til å mestre sin nye rolle av det norske kronprinsparet. Kronprinsesse Mette-Marit vil dele sine erfaringer med Spanias nye yndling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke uproblematisk i et katolsk land at en tidligere gift kvinne blir en del av kongehuset. Nettopp derfor er hjelpen fra det norske kronprinsparet viktig for det nygifte paret. Kronprinsesse Mette-Marit var gjennom en tøff tid før hun giftet seg med kronprins Haakon. Ikke minst hadde hun et anstrengt forhold til mediene.

Dagbladet kjenner til at det norske kronprinsparet har fortalt kronprins Felipe og Letizia Ortiz om hvordan de opplevde situasjonen før og etter de giftet seg i august 2001.

Det norske kronprinsparet har gitt, og vil gi, sine råd om hvordan de skal takle kritikere med å være åpen og ærlige om fortida.

Samme situasjon

Kronprins Haakon og arveprinsen Felipe er gode kamerater. Felipe var blant annet fadder til Ingrid Alexandra. Da Felipe i fjor høst forlovet seg med journalisten Letizia Ortiz, hadde Felipe snakket med kronprins Haakon på forhånd.

Det norske kronprinsparet var gjennom en lang prosess før de giftet seg.

Den vanskelige tida for kronprinsparet kan til en viss grad sammenliknes med situasjonen til kronprins Felipe og Letizia Ortiz.

Mette-Marit kan fortelle den spanske kronprinsessen hvordan hun skal mestre den nasjonale, og ikke minst den internasjonale pressen. Det norske kronprinsparet har fortalt Letizia Ortiz at det viktigste er at hun stoler på seg selv og sine valg.

Den norske kronprinsessen kan gi råd om hvordan en kvinne av folket skal håndtere kongelige oppgaver, både nasjonalt og internasjonalt.

Det er også viktig at Mette-Marit kan fortelle Letizia Ortiz hvordan hennes familie skal takle den nye situasjonen med å bli en offentlig familie.

Medlemmene av det norske og spanske kongehusene har et nært forhold. Dronningene kjenner hverandre godt, og de to kongene seiler ofte med hverandre. Dagbladet kjenner til at også de ansatte ved det norske og spanske hoffet samarbeider.

Imponert

Det norske kongehusets åpenhet de siste åra har blitt lagt merke til i utlandet. For få år siden førte hoffsjef Lars Petter Forberg en tidligere så lukket institusjon til å bli moderne og åpen. Denne retningen har de andre kongehusene i Europa studert, og de har blitt imponert over den nye strategien.

Selv om det spanske monarkiet er forholdsvis nytt, bygger det på tradisjoner fra før diktatoren Francos tid. Derfor må det spanske kongehuset fornye seg på enkelte områder. Blant annet ønsker ikke det spanske kronprinsparet å leve et isolert liv.

Kom for seint

Letizia Ortiz benyttet sitt kvinnelige privilegium, og kom for seint til katedralen i går. Sammen med prins Felipe leste de sine bryllupsløfter, og de ble erklært rette ektefolk.

Gårsdagens royale bryllup var det første i Spania på 98 år, og 1400 gjester deltok i feiringen. Det samme gjorde hundretusener spanjoler i gatene- og 20000 politifolk sørget for sikkerheten. På grunn av dette måtte noen av gjestene komme til katedralen allerede to timer før vielsen.

DELER: Kronprinsesse Mette-Marit gikk gjennom en tøff tid før sitt eget bryllup. Nå vil hun dele erfaringer med Letizia Ortiz.
ROYALT: 1400 gjester deltok i feiringen av Letizia Ortiz og prins Felipe. Det royale bryllupet var det første i Spania på 98 år.