Får hodesmerter av mobilstråling

Gro Harlem Brundtland (62), sjefen for Verdens helseorganisasjon, får hodesmerter av å snakke i mobiltelefon. Ikke nok med det: Folk i hennes nærhet må slå av telefonen hvis hun skal unngå ubehag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det er ikke lyden, men bølgene, jeg reagerer på. Og overfølsomheten har gått så langt at jeg reagerer på mobiltelefoner som er nærmere meg enn ca. fire meter, forklarer Gro. Når vi sitter sammen med henne på et kontor hos Helsetilsynet i Oslo, spør hun om det er en påslått mobiltelefon i rommet. Hun merker at hun får litt vondt i hodet. Fotografens mobil, som han har i jakkelomma, er påslått, men uten lyd.

Den tidligere statsministeren har aldri hatt egen mobiltelefon, men hun har nære medarbeidere som har det, og før tok hun ofte imot samtaler via disse telefonene. Hun mener det er grunn til å være varsom med bruk av mobiltelefon.

- Sterkt ubehag

- Til å begynne med følte jeg en lokal varmeutvikling rundt øret. Men plagene utviklet seg, og gikk over til sterkt ubehag og hodesmerter hver gang jeg snakket i en mobil, sier Gro.

Hun trodde hun kunne unngå plagene om hun snakket i kort tid, men det hjalp ikke.

Det hjalp heller ikke at hun selv kuttet ut å bruke mobiltelefon. I dag er det et hjelpemiddel alle har, også på Gros arbeidsplass, Verdens helseorganisasjons kontor (WHO) i Genhve.

- Jeg skjønte etter hvert at jeg hadde utviklet sensitivitet mot slike stråler.

- Og for at jeg ikke skulle bli mistenkt for å være hysterisk - at noen skulle tro at dette bare var noe jeg innbilte meg - har jeg gjort flere tester:

Folk har vært inne på kontoret mitt med mobiltelefonen skjult i veske eller lomme. Uten at jeg har visst om den har vært av- eller påslått, har vi testet hvordan dette har slått ut. Jeg har alltid reagert når telefonen har vært påslått, men aldri når den er av. Så det er ingen tvil.

- Hva med PC-er?

- Holder jeg i en laptop, for å se hva som står på skjermen, føles det som om jeg får elektriske støt opp gjennom armene. Så bærbare PC-er må jeg holde meg unna. Jeg har en vanlig stasjonær PC på kontoret mitt, men den er det bare sekretæren som bruker. Jeg har ikke merket de samme symptomene i nærheten av den, men jeg slår den av så snart jeg kommer inn.

Hodesmertene hun får av mobiltelefonstråler går over etter en halv til en time etter at strålingen er fjernet.

Tåler ikke trådløs

Trådløse telefoner, som blir stadig mer vanlig i hjemmene, hevdes å stråle «sterkere» enn mobiltelefoner. Heller ikke slike tåler Gro.

- Jeg får en øyeblikkelig reaksjon hvis jeg tar i en slik telefon.

- Advarer du mot bruk av mobiltelefon?

- Vi har foreløpig ikke forskningsmessig belegg for å gå ut med klare advarsler. Det er ikke fastslått at strålingen for eksempel kan gi hjernekreft. WHO har en stor studie i gang på dette, og om to- tre år vil vi få bedre svar på alle disse spørsmålene. Men jeg skjønner de forskerne som advarer. Jeg synes det er grunn til å være varsom, og ikke bruke telefonen mer enn nødvendig. Og jo yngre man er, jo mer grunn er det til å ta dette alvorlig. Jeg synes man bør følge føre var-prinsippet, sier Harlem Brundtland.

Latterliggjort

Tidligere er el-allergi blitt fnyst av både blant forskere og medisinere.

Foreningen for el-overfølsomme følte latterliggjøringen og motstanden så vanskelig at de la ned hele arbeidet.

- Men jeg er overbevist om at dette må tas alvorlig. Noen utvikler sensitivitet mot elektrisitet og stråling fra apparater som mobiltelefoner og PC-er. Hvorvidt denne følsomheten kan gi alvorlige helseskadelige utslag som kreft eller andre sykdommer, vet vi ikke ennå. Men jeg synes man bør følge føre var-prinsippet, ikke minst når det gjelder barn.

Hun sukker nærmest over at hun selv har gitt barnebarn mobiltelefon i gave.

- Man bør i hvert fall passe på dette med bruken. Barn er jo ekstra sårbare, sier Gro Harlem Brundtland.

FÅR VONDT: Gro Harlem Brundtland, tidligere statsminister, nå generaldirektør i WHO, får sterk varmeutvikling rundt øret og hodesmerter når hun snakker i mobiltelefon. Hun får vondt i hodet også dersom hun er i nærheten av en påslått mobil.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer