Etter Dagbladets avsløring:

Får Høyre-refs: - Ufattelig trege

Høyre tordner mot finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) etter snuoperasjonen om en avtale med Iran. - De framstår handlingslammede, sier Mahmoud Farahmand (H).

FÅR KJEFT: Statsminister Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum har vært altfor trege med å avslutte forhandlingene med det brutale regimet i Iran, mener Høyre. Foto: Shad Madian / Dagbladet
FÅR KJEFT: Statsminister Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum har vært altfor trege med å avslutte forhandlingene med det brutale regimet i Iran, mener Høyre. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet har avslørt at den norske regjeringen i høst var i ferd med å inngå en skatteavtale med Iran.

Forhandlingene med det islamistiske diktaturet møtte hard kritikk, ikke minst i lys av demokratiprotestene i landet, som regimet har slått ned med hard hånd. Demonstrasjonene startet igjen som følge av at 22 år gamle Mahda Amini døde etter å ha blitt arrestert av moralpolitiet.

Denne uka ble det kjent at regjeringen snur, og vraker avtalen.

På Facebook forteller finansminister Trygve Slagsvold Vedum at han tok avgjørelsen onsdag.

«Med de grove overtrampene vi ser mot menneskerettighetene fra iranske myndigheter er vår vurdering at nå må arbeidet med en ny avtale med Iran stoppes», skriver Vedum.

- Politisk spinn

Høyre-politiker og stortingsrepresentant Mahmoud Farahmand reagerer nå sterkt på Vedums framstilling.

- Dette er bare politisk spinn. De velger å framstille det som de er handlekraftige, men i virkeligheten bare utsetter og utsetter de. Beslutningsvegring er en bedre beskrivelse, sier Farahmand som selv er født i Iran.

Forhandlingene om en skatteavtale med Iran ble startet av Solberg-regjeringen i 2018, men seinere suspendert. I august gjenopptok Støre-regjeringen forhandlingene.

- Burde ha visst

Farahmand mener Vedum og regjeringen har brukt altfor lang tid på å stoppe samtalene med Iran.

Høyre-politikeren viser til at det allerede i juli, før forhandlingene ble gjenopptatt, ble kjent at Iran solgte droner til Russland, noe flere medier er kjent med.

- Allerede i begynnelsen av juli rapporterte mediene om at Iran skulle selge hundrevis av droner til Russland. Washington institute skrev en inngående artikkel om dette 1. august. Informasjon om dronesalget har vært tilgjengelig samtidig som Finansdepartementet avtalte møter med den iranske ambassaden.

- Presset av media

Farahmand mener man må kunne forvente at regjeringen er bedre informert enn mediene.

- Regjeringen får regelmessige situasjonsoppdateringer fra våre sikkerhetstjenester. Man må legge til grunn at denne typen våpensalg eller intensjoner om det er noe disse sikkerhetstjenestene har plukket opp og informert regjeringen om, sier Høyre-politikeren.

Han mener hans egen regjering ville tatt grep tidligere, og mener Vedum har blitt presset til å handle.

- Regjeringen Støre påpeker stadig vekk at de følger nøye med, i denne saken ser det ut som regjeringen ikke har fulgt godt nok eller har hatt beslutningsvegring. Jeg tror ikke en annen regjering hadde vært i tvil om å avblåse forhandlingen allerede i august. Mens Vedum er blitt presset til handling av media og opposisjonen.

- Hjelper Iran

Farahmand mener at om dronesalget ikke var godt nok kjent for dem, burde regjeringen i det minste stoppet avtalen etter at den unge kvinnen Mahda Amini døde i varetekt 16. september. Etter dette tok det nesten seks uker før avtalen var lagt vekk.

- De agerer forferdelig tregt, selv når bevisene er så overveldende. Det hjelper ikke å følge nøye med når man ikke ser ut til å være villig til å handle på den informasjonen man erverver.

Høyre-politikeren mener det ikke ville kostet Norge stort å stoppe avtalen, og at derfor var få grunner til å fortsette forhandlingene. Han mener en slik avtale ville hjulpet Iran.

- Skatteavtalen har ikke økonomisk betydning for Norge, men for Iran er den av stor diplomatisk betydning. En slik avtale vil gi Iran legitimitet, og de kan presentere det som om Vesten er villig til samarbeid og dialog. Det vil undergrave demonstrantenes innsats, som vil fjerne regimet og innføre demokrati.

Finansdepartementet er forelagt Farahmands uttalelser, men sa lørdag kveld at de ikke hadde anledning til å gi noen ytterligere kommentar.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer