Får hund på resept

En hund er sunt for deg! Det mener helsemyndighetene i Lewisham kommune i Sørøst-London. Der kan langvarig syke nå få en hund på resept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Årsaken er at trygdekontoret mener den vil bedre helsa og holde folk utenfor sykehusene lenger.

Til turgåing

Hunder har i mange år vært brukt av det britiske helsevesen. Barnesykehuset Great Ormond Street i London har faste besøk av hunder eller katter fra en organisasjon som kalles Pets as Therapy (kjæledyr som terapi). Barna elsker disse besøkene. I Lewisham går man et skritt videre og kjøper inn hundevalper til dem som har bruk for dem.

Ideen er at når man har en hund, blir man oppmuntret til å gå tur. Det å kjæle med en hund er avslappende og godt for den mentale helsa.

-  Hver pasient har en viss sum som kan brukes til å bedre deres velvære, slik at de slipper mange sykehusopphold.

Forskning fra universitetet i Pennsylvania har ifølge Sunday Times vist at hjertepasienter som har hund har en bedre sjanse til å overleve enn dem som ikke har kjæledyr.

Immunforsvaret

En teori går ut på at det å klappe på en hund reduserer stresset, som igjen reduserer blodtrykket. Den skitten som kommer inn i huset når man har kjæledyr, vil bare styrke immunforsvaret, sier forskerne i USA ifølge Gill Galliano i Lewishams helseadministrasjon.

Pasientene i Lewisham kan få 11 000 kroner fra sykekassa for å skaffe seg en hund og dekke hundemat og veterinærbesøk. Gallianos begrunnelse er at de som skal ta seg av et kjæledyr, er mer aktive enn andre og føler seg mindre isolerte. Dermed bedres helsa.

Roser sykekassa

Men ikke alle er like begeistret for at sykekassa bruker pengene på kjæledyr.

Det er mange medisiner som blir rasjonert eller nektet fordi de er for dyre.

En talsmann for pasientforeningen Patients Association, Simon Williams, roser sykekassa for oppfinnsomhet, men han er ikke sikker på om dette er den beste måten å bruke helsebudsjettet på.

Men kan Lewisham redusere sykehusoppholdene, kan det nok tenkes at flere kommuner gir pasienter hund på resept.

BRA FOR HELSA: Stor eller liten, det å ta seg av et kjæledyr er bra for helsa. I Lewisham får pasientene støtte til å kjøpe hund.