Får hundrevis av laksemillioner: - Ran

Dagbladet er kjent med at ti prosent av inntektene fra lakseskatten kan ende opp hos Raymond Johansen og Oslo kommune. - Et distriktsran, sier Sivert Bjørnstad (Frp). Han spår nå enda et opprør mot grunnrenteskatten.

LAKSEMILLIONER PÅ VEI: Dersom regjeringens forslag til lakseskatt vedtas, ender kanskje så mye som 190 millioner av dem her på rådhuset i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LAKSEMILLIONER PÅ VEI: Dersom regjeringens forslag til lakseskatt vedtas, ender kanskje så mye som 190 millioner av dem her på rådhuset i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Oslo har mye: Kontorister i hopetall, caffè latte-drikkende kulturarbeidere, og rødmalte sykkelstier tilrettelagt for elsyklister.

Men én ting Oslo ikke har er lakseoppdrett. Og ikke er det særlig med vindmøller langs Karl Johan, heller.

Likevel vil hovedstaden motta enorme summer dersom regjeringens forslag til grunnrenteskatt på oppdrett og vindkraft innføres.

Får enorme summer

Dagbladet er kjent med at så mye som ti prosent av inntektene fra grunnrenteskatten vil ende opp i kommunekassa til Raymond Johansen og Oslo kommune.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) bekrefter også at Oslo vil motta en stor del av den utskjelte - og hyllede - lakseskatten.

- Dette er på grunn av inntektsutjevningen, det er derfor det blir sånn. Det er mange som vil få glede av at havbruk betaler tilbake mer av overskuddet til fellesskapet. Men det skal ikke gå på bekostning av at kystkommunene skal få økt sine inntekter, de vil garantert sitte igjen med mer. Det er hele hensikten med grunnrenteskatten, sier Vedum til Dagbladet.

- Et ran

Slik skatteforslaget er nå, vil Oslo kunne sitte igjen med 190 millioner i økte inntekter som følge av beskatning på laks og vindkraft i distriktene.

- Dagbladet her. Vi ringer i forbindelse med en skikkelig gladsak: Hundrevis av laksemillioner til Oslo. Den så du ikke komme?

- Nei, dette er ikke det inntrykket regjeringen har skapt, for å si det forsiktig, sier Frp-topp Sivert Bjørnstad til Dagbladet.

- Dette er et distriktsran av Kommune-Norge, og det er Senterpartiet som er initiativtaker og presser på, fortsetter han.

Frp er mot grunnrenteskatten i sin helhet.

- Lokalsamfunnene som har stilt natur til disposisjon for oppdrett og vindkraft har stor grunn til å være veldig skuffet nå, sier Bjørnstad videre.

Natur til disposisjon

Han peker på at regjeringen lovet mindre sentralisering og mer omfordeling da den tiltrådte.

- Og nå ser vi at ressurser snarere omfordeles inn til Oslo. Det er helt uforståelig at en kommune som ikke har stilt naturen sin til disposisjon for disse næringene skal få en del av disse inntektene.

- Men kystkommune får også mer penger som følge av skatten?

- Det vet vi ikke sikkert, faktisk. Oppdrettsnæringa har varslet at de vil kutte ned i investeringer, og det vil kunne medføre betydelig kutt i inntekter til kommunene der næringa faktisk befinner seg.

Opprør 2.0

Bjørnstad peker også på at det fullt mulig å fordele inntekter fra lakseskatten utenom inntektsutjevningen mellom kommunene. Et viktig poeng for Frp-politikeren er at grunnrenteskatten er direkte knyttet til bruk av naturressurser i den aktuelle kommune.

Det har også vært regjeringens argument i saken: Det er på tide at oppdrett og vindkraft betaler mer for naturressursene de bruker, har regjeringen poenget.

RISTER PÅ HODET: Sivert Bjørnstad i Frp. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
RISTER PÅ HODET: Sivert Bjørnstad i Frp. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Oslo har ingen ulemper med lakseoppdrett eller vindkraft. Pengene som en grunnrentebeskatning gir staten, bør ikke viderefordeles til kommuner som Oslo, sier Bjørnstad.

Han konkluderer:

- Egentlig er dette ikke til å tro. Kommune-Norge burde gjøre opprør nå, fordi jeg tror veldig mange ikke har fått med seg dette. Dette kan ikke ordførere i kommunene som har vindkraft eller oppdrett finne seg i.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer