Far i huset da sønnen ble drept

For 12 år siden ble morens samboer skutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En foreløpig obduksjonsrapport slår fast at 23-åringen som natt til torsdag ble drept på Svelgfoss noen kilometer utenfor Notodden, døde som følge av en skade på halsen.

Skaden ble fremkalt av et skarpt redskap, forenlig med en øks, opplyser Telemark politidistrikt i en pressemelding i dag. Det ble funnet en øks i huset der den drepte ble funnet, ifølge Aftenposten.

Den 43 år gamle mannen som er siktet for drapet, ble i dag varetektsfengslet for to uker med brev- og besøkskontroll i Skien fengsel. Han har samtykket i fengslingen, men erkjenner ikke straffskyld da han mener drapet skjedde i nødverge.

- Veldig preget av situasjonen

- Han har samtykket til fengslingen og har forklart seg detaljert i avhør. Han har fastholdt helt fra starten av at drapet skjedde i nødverge, sier 43-åringens advokat Borgar Veiding til Dagbladet.no.

- Han er fortsatt veldig preget av situasjonen. Han opplever det som en forferdelig tragedie, sier advokaten.

Politiet skal fortsatt jobbe med å avhøre vitner. Ingen skal ha sett drapet, som skjedde da de to var alene i 43-åringens leilighet i et hus i Lisleherad utenfor Notodden sentrum.

- Men det er vitner som som har vært i nærheten i forkant og etterkant av drapet. Også noen som har vært i kontakt med de to i forkant, sier Veiding.

DREPT: Den drepte 23-åringen ble bært vekk fra drapsstedet i går. Drapet skjedde like etter midnatt, natt til torsdag. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET
DREPT: Den drepte 23-åringen ble bært vekk fra drapsstedet i går. Drapet skjedde like etter midnatt, natt til torsdag. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET Vis mer

Faren var i huset da drapet skjedde

De to skal ha vært bekjente og tilhørt et belastet rusmiljø i telemarksbyen. Dagbladet skrev i dag at faren til 23-åringen som ble drept, befant seg i huset samtidig som sønnen ble drept. Han skal ha vært på besøk hos venner som bodde i en annen leilighet i firemannsboligen.

Han var flere ganger nede i underetasjen for å få sønnen ut av huset, men skjønte ikke hva som var skjedd før det dukket opp politifolk som ville vite om de hadde sett noe.

- Det var et sjokk for meg, sier faren.

Morens samboer drept

Forrige gang det skjedde et drap på Notodden, i 2001, var det politiet som skjøt og drepte en 27 år gammel mann i akkurat det samme området - de såkalte ingeniørboligene på Lisleherad, som i sin tid var boliger for arbeidere på Norsk Hydro, men som senere ble bolig for kommunens sosialklienter.

Saken ble etterforsket, og det ble konkludert med at politimannen ikke hadde gjort noe straffbart.

Før det må vi tilbake til 1996 for å finne et drap i Notodden. Da var det samboeren til den drepte 23-åringens mor som ble skutt og drept utenfor sykehuset på Notodden.

Drapet fikk stor oppmerksomhet lokalt. Gjerningsmannen ble erklært psykotisk og satt i flere år på sikring, skriver Varden i sin papirutgave i dag.

Ifølge avisa blir den hardt prøvede moren og resten av offerets nærmeste familie nå tatt hånd om av kyndig personell.

BELASTET: De gamle arbeiderboligene til Norsk Hydro bebos i dag av kommunens sosialklienter. Politiet er på besøk daglig, hevder FAU-lederen på den nærliggende Lisleherad skole.