Far i karantene - glemt sønn døde

Da guttens far og bror havnet i karantene etter mistanke om coronavirus, ble tenåringen med cerebral parese overlatt til seg selv.

ISOLERT: Flere millioner mennesker er satt i karantene etter at coronaviruset brøt ut i Kina. Her fra Hubei-provinsen. Foto: Hector Retamal / AFP / NTB Scanpix
ISOLERT: Flere millioner mennesker er satt i karantene etter at coronaviruset brøt ut i Kina. Her fra Hubei-provinsen. Foto: Hector Retamal / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Han klarte seg ikke på egenhånd, selv ikke hjemme. Til slutt ebbet livet ut for den 17 år gamle gutten i Hubei-provinsen i Kina. Nå har historien om tenåringen med cerebral parese fått internasjonal oppmerksomhet.

Dødsfallet skjedde etter at faren hans ikke lenger klarte å ta hånd om gutten. Årsaken var at mannen ble satt i karantene sammen med sitt yngste barn, etter mistanke om coronavirus. Det skriver The Guardian.

17-åringen ble funnet alene og død i senga si onsdag denne uka. Da hadde både hans far og bror vært borte fra hjemmet i seks dager, etter å ha blitt satt i isolat mer enn to mil unna på grunn av feber og frykt for at de var smittet av viruset.

FRYKTER SPREDNING: Helseministere Bent Høie følger utviklingen av coronaviruset og utelukker ikke at det kan komme til Norge. Video: Mats Rønning og Christian Wehus. Vis mer

Fikk ikke mat

Til tross for karantenen, forsøkte 17-åringens far å varsle om guttens hjelpeløse tilstand ved å sende meldinger gjennom det sosiale mediet Weibo, men uten hell. Dermed var tenåringen forlatt i sitt eget hjem.

Han skal likevel ha blitt fulgt opp av helsevesenet, men bare ved at de hadde gitt ham mat to ganger i løpet av de seks dagene. Også guttens tante skal ha vært innom, men hun ble selv syk og med det forhindret fra å passe på 17-åringen de siste dagene han levde. Ifølge South China Morning Post var gutten svært svak da hun så ham siste gang.

Avisa skriver videre at lokale myndigheter har avvist at gutten har vært overlatt til seg selv. Nå er det satt i gang etterforskning av dødsfallet.

PÅ INNSIDEN: En amerikansk forsker og en ung mann forteller hvordan det er å være i Wuhan, etter at corona-viruset begynte å spre seg. Video: CNN og Dagbladet TV Vis mer

Torsdagens foreløpig siste tall fra Kina, tyder på at nær 8000 mennesker i landet nå er smittet av coronaviruset. 170 mennesker har mistet livet, og smitten har også nådd en rekke andre land, blant annet Tyskland og Finland.

India meldte torsdag om sitt første tilfelle av smitte. Samtidig har USA registrert det første tilfellet der coronaviruset har smittet fra en person til en annen. Også norsk helsevesen har rigget seg for at smitten kan dukke opp her til lands når som helst.

I flere byer i Hubei-provinsen, blant dem Wuhan hvor viruset antas å ha sitt opphav, er millioner av mennesker satt i karantene.

FORTSATT UAVKLART: WHO informerte onsdag om siste nytt rundt coronaviruset. Video: AP Vis mer

Avlyser fly

Frykten for smitte preger også deler av turistnæringen globalt. De 7000 passasjerene om bord på skipet Costa Smeralda ble torsdag nektet å gå i land i Italia. Årsaken var mistanke om at to personer på skipet var smittet av coronaviruset - noe som seinere viste seg å ikke stemme.

Som følge av viruset har SAS valgt å stanse alle flyginger til Beijing og Shanghai fram til 9. februar. Flygingene til Hongkong fortsetter som normalt.

I mellomtida jobber Utenriksdepartementet (UD) med å hente ut noen av de norske borgerne som befinner seg i Hubei-provinsen, hvor den 17 år gamle gutten onsdag ble funnet død. Ifølge NTB legges det nå til rette for såkalt assistert utreise fra Wuhan.

Hvor mange personer som nå får hjelp til å komme seg ut og hjem, ønsker imidlertid ikke UD å gå ut med.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer