Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Får ikke AFP etter å ha vært medlem av ordningen i 22 år

Nå må han la gravemaskinen stå, fordi Mesta ikke kan reglene.

KAOS: Roar Halbjørhus (62) gledet seg til ny AFP-ordning fra 1. januar, han hadde planer om å ta arbeid med en liten gravemaskin han eier. Men etter å ha blitt feilinformert av Mesta, har han ingen aning om han i det hele tatt får AFP. Foto: Ane Børrud, Arbeidsmanden
KAOS: Roar Halbjørhus (62) gledet seg til ny AFP-ordning fra 1. januar, han hadde planer om å ta arbeid med en liten gravemaskin han eier. Men etter å ha blitt feilinformert av Mesta, har han ingen aning om han i det hele tatt får AFP. Foto: Ane Børrud, Arbeidsmanden Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arbeidsmanden, fagblad for Norsk Arbeidsmandsforbund, brakte denne uka nyheten om at en rekke gamle «slitere» i Mesta (tidligere Statens Vegvesen) nektes ny AFP-ordning, fordi den statlige bedriften ikke har hatt kjennskap til reglene.

Kun én uke før jul hersker det fullt kaos blant seniorene i bedriften, om de skal søke gammel eller ny AFP-ordning. Under den nye AFP-ordningen er det mulig å jobbe ved siden av uten å få avkortet pensjonen. Dette for å sikre Norge tilgang på kvalifisert arbeidskraft.

Betalt i 22 år: To års ansiennitet Roar Halbjørhus er en av de berørte. Han ble anbefalt av Mesta å søke ny AFP-ordning fra 1. januar 2011 da han fylte 62 år i sommer. Men kun to uker før han skulle gått av med AFP-pensjon under den nye ordningen, viser det seg at han vil få avslag.

Bakgrunnen er at Mesta meldte «overgang» fra Statens Pensjonskasse til AFP-ordningen for private bedrifter i 2008. Dermed har 62-åringen kun to års ansiennitet - dette til tross for at han var medlem av AFP-ordningen i Statens Pensjonskasse i 20 år før 2008.

Dagbladet snakker med en fortvilet 62-åring, som nå ikke vet hva han skal gjøre.

- Jeg ble anbefalt å søke ny AFP-ordning, men er nå 110 prosent sikker på at jeg får avslag, siden jeg ikke har nok ansiennitet. Jeg vurderer nå å trekke søknaden og søke gammel AFP-ordning, sier Halbjørhus til Dagbladet.

- Ikke noe poeng å jobbe Men, da dukker et nytt problem opp. For å få godkjent gammel AFP-ordning, må han ikke jobbe mer enn 80 prosent den siste måneden. På grunn av kaoset rundt AFP i Mesta, var ikke Halbjørhus klar over dette da desemberlønninga ble utbetalt. Han har likevel kun jobbet 80 prosent og vil betale tilbake lønna han har fått for mye av Mesta, i et håp om at det går i orden.

Det er mye penger Halbjørhus kan tape på å ende opp med gammel AFP-ordning i stedet for ny AFP-ordning. 62-åringen har en liten gravemaskin, planen for pensjonstilværelsen var å ta jobber om sommeren og spe på pensjonen.

- Med taket på 15 000 brutto inntekt før pensjonen avkortes under den gamle AFP-ordningen, er det ikke noe poeng for meg å jobbe. Dette var noe jeg hadde gledet meg til å drive med på dager der jeg har lyst til å jobbe, sier Halbjørhus.

Halbjørhus mener det er blodig urettferdig at han nektes ny AFP-ordning etter å ha betalt inn penger i så mange år.

- Jeg har jobbet 33 vintre i Hemsedalsfjella og drevet litt for meg selv på siden. Nå ser det ut til at jeg ikke får denne muligheten.

Mesta: - Reglene er uklare Mesta mener reglene har vært uklare rundt hvem som er berettiget til gammel og ny AFP-ordning.

- Etter Mestas oppfatning har informasjonen om regelendringen vært mangelfull. Det er bakgrunnen for at Mesta ikke har fanget opp endringene tidligere, skriver kommunikasjonssef i Mesta, Erik Knut Riste, i en epost til Dagbladet.

Mesta kan rydde opp i rotet og betale regninga for å forlenge ansienniteten til de ansatte, slik at de får ny AFP-ordning. Ifølge Arbeidsmanden vil det koste 600-650 000 kroner per ansatt.

- Vi skal de nærmeste dagene ha en dialog med de tilliltsvalgte om dette, og vil deretter ta stilling til om vi skal gjøre dette, skriver Riste.

Oddveig Alnes i Fellesordningen for AFP, den private AFP-ordningen der Mesta har vært medlem siden 2008, avviser at reglene har vært uklare.

- Reglene har vært offentlig kjent i lang tid. De er helt klare, sier Alnes til Arbeidsmanden.

Det tok forøvrig Dagbladet kort tid å finne informasjon om forskjellene mellom ny og gammel AFP-ordning på nettsidene til Fellesordningen for AFP.

- Mesta må betale Dette er ikke godt nok for leder i Arbeidsmandsforbundet, Erna Hagensen. Hun er sjokkert over situasjonen til de gamle sliterne i Mesta.

- Dersom det er riktig at det er Mesta som ikke har satt seg godt nok inn i reglene, da må de rydde opp. Denne regninga kan de ikke legge på de ansatte, sier hun til Arbeidsmanden.

Mesta var så sikre på at siden de ansatte hadde vært medlem av AFP-ordningen i over 20 år, ville det ikke være noe problem å få ny AFP-ordning. Dermed ga de altså feil informasjon til sine ansatte.

- De ansatte hadde ingen grunn til å tro at de ikke kunne få ny AFP, sier Hagensen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!