Får ikke alene tid med Elias (3 måneder)

Pappaen til Elias (3mnd) kan bare glemme det. Fordi mamma Torunn har vært i sykepermisjon, får ikke Øystein Strømme ta ut fedrekvote.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hjelper ingenting at pappa Øystein har vært i full jobb det siste året.

- Det er diskriminering av menn at det er kvinner som tjener opp våre rettigheter til å ta ut fedrekvoten eller foreldrepermisjon, sier han til Dagbladet.

Men fordi kona, Torunn Aanesland Strømme, har vært i sykepermisjon i lengre tid, får ikke Øystein ta ut permisjon med sønnen Elias på tre måneder.

Nå mener Likestillings- og diskrimineringsombudet det er på høy tid at regjeringen tar grep og rydder opp.

- Fortsatt er det mors yrkesaktivitet både før og etter fødsel som avgjør om far får ta ut full permisjon. Regjeringen må få ryddet opp i dette, sier Beate Gangås.

- Ulovlig

Likestillings- og diskrimineringsombudet går så langt som å si at dagens praksis er ulovlig.

- Disse manglene strider mot likestillingsloven. Jeg mener at begge foreldre burde ha lik rett til foreldrepermisjon uavhengig av den andres inntekt og arbeidsaktivitet, sier Gangås.

Får ikke alene tid med Elias (3 måneder)

Regjeringen har i tre år lovet å gjøre noe med det, men foreløpig har ingenting skjedd.

Hvis mor i perioden har vært hjemmeværende, uføretrygda eller har jobbet mindre enn 50 prosent i perioden før fødselen, mister far rett til fedrekvote. Dessuten er fars rett til å ta permisjon med betaling utover fedrekvoten helt avhengig av at mor er i arbeid.

- Dette har også en mer prinsipiell betydning. Det er et uttalt ønske at det blir fordelt likere mellom far og mor, det vil si at far tar en større del. Det vil være en fordel for far, mor og for barnet, sier Gangås.

Ikke innfridd

Men helt siden den rødgrønne regjeringen startet opp i 2005 har det bare blitt med et fagert løfte i Soria Moria-erklæringen.

Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt sier hun er opptatt av at fedre skal ha selvstendig opptjeningsrett, men vil ikke si noe om regjeringen har tenkt å gjøre noe med dette nå før valget neste år.

- Hva som kommer i budsjettet kan jeg ikke si noe om nå. Det er viktig å styrke rettighetene til fedre, sier Huitfeldt til Dagbladet.

FÅR IKKE LOV: Øystein Strømme (30) kan se langt etter alenetid med sønnen Elias (3 mnd.). Han er ikke alene. Hele 15 prosent av alle nybakte fedre har ikke rett på fedrekvote. - Vi trodde ikke våre egne øyne. Det var et vennepar av oss som fortalte det. Torunn (31) tok kontakt med NAV og fikk det bekreftet, sier han. Foto: Torbjørn Grønning
FÅR IKKE LOV: Øystein Strømme (30) kan se langt etter alenetid med sønnen Elias (3 mnd.). Han er ikke alene. Hele 15 prosent av alle nybakte fedre har ikke rett på fedrekvote. - Vi trodde ikke våre egne øyne. Det var et vennepar av oss som fortalte det. Torunn (31) tok kontakt med NAV og fikk det bekreftet, sier han. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer