Får ikke begrave sine døde

16 døde gutter og menn ligger på vent i en grønnsakskjøleboks i Rafah i Gaza. Likene fører til totalt kaos, raseri og anarki i Gaza.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TEL AVIV (Dagbladet): - Det er ufattelig at ingen lar oss få begrave våre døde, raser en palestinsk far i flyktningleiren Tel Sultan i Rafah, helt sør på Gazastripen.

Han er ikke alene i sin frustrasjon og sitt raseri. I muslimsk kultur skal man begrave de døde så fort som overhodet mulig. Det går ikke i Tel Sultan-nabolaget i disse dager.

De siste ti dagene har de 25000 innbyggerne i Tel Sultan-nabolaget i Rafah vært totalt utestengt fra resten av Gaza. Mens de fleste i befolkningen satt innesperret og livredde i sine respektive hjem, ble minst 25 av deres medborgere drept. Flere av dem er under 18 år. Ingen av dem er begravet.

Ranet FN-biler

- Folk er sinte og frustrerte over at de døde ikke kan begraves. Det har ført til at situasjonen er helt ute av kontroll, forteller FNs informasjonsoffiser Johan Eriksson, som har vært i Rafah de siste dagene.

FAKTA

Raidet i Rafah

Minst 40 palestinere er drept. Mer enn 200 skal være skadd.

Israels militæroperasjon er den største i Gaza siden krigen i 1967.

Ble opprettet i 1949. De fleste palestinerne flyktet da fra byen Yabne (Yavne), som ligger i Israel.

120000 flyktninger bor i Rafah. Minst 12000 av disse er hjemløse etter de siste ti dagenes husraseringer.

En samlet verden, inkludert USA, fordømmer Israels pågående militæraksjon.

Israel forsvarer aksjonen med følgende: det militære skal avdekke smuglertunneler til Egypt og arrestere militante palestinere i Rafah.

Eriksson og hans kolleger opplevde at FN-bilene med vann- og bensinforsyninger regelrett ble ranet av sinte og desperate palestinske unggutter.

- All infrastruktur og kontroll i Tel Sultan er smuldret hen i denne totalt uakseptable militæroperasjonen, som jeg vil karakterisere som ond, sier FN-medarbeideren.

Grov sjikane

Innbyggerne i Rafah er vant med husødeleggelser og jevnlige militæroperasjoner. Men de siste ti dagene har vært verre enn tidligere. Innbyggere forteller om israelske snikskyttere plassert på hustak overalt i flyktningleiren.

- Det er ikke lenger bare husødeleggelser. Alle vi snakker med, kommer med like historier. Om snikskyttere som skyter rundt for å sjikanere innbyggerne. Operasjonen er mer ond og blodig enn vi er vant med, sier Eriksson.

De ansatte på sykehuset i Rafah bekrefter dette. Ifølge en sykehusansatt, er langt over 200 personer skadd i den til nå ti dager lange operasjonen.

- De fleste av dem er barn under 18 år. Dette er forferdelig, og vår sykehuskapasitet er sprengt. Nå må verden fortelle Israel at nok er nok, forteller en sykehusansatt.

Som i Nazi-Tyskland

Det er ikke bare palestinerne og et enstemmig verdenssamfunn som reagerer over den pågående militæraksjonen. Israels justisminister, Yosef Lapid, mener aksjonen er «umenneskelig». Lapid fikk Sharon og hans regjeringskolleger til å rase med sine uttalelser i går:

Da Lapid så et bilde av en gammel palestinsk dame som lette etter sine eiendeler i ruinene av huset sitt, sa justisministeren at det minnet ham om hans bestemor.

Siden Lapid er en overlevende etter holocaust, gikk israeleres tanker sporenstreks til holocaust og nazistenes behandling av jødene. En sammenlikning mellom Rafah og Nazi-Tyskland er ikke akseptabel i Israel. Lapid øynet konsekvensene av sine uttalelser og benektet sammenlikningen.

TRAGEDIEN: 16 palestinere er drept av israelerne i Gaza siste uke.
BRYTER TRADISJON: Kvinner og barn rømmer fra de israelske bulldoserne som herjer i den palestinske flyktningleiren Rafah.