Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Får ikke besøke datterens grav

Thien Thi Vo (27) har fast jobb og en datter som er gravlagt i Norge. I morgen skal hun kastes ut av landet. Hele hjembygda trygler om at hun må få bli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NITTEDAL (Dagbladet): -  Jeg har kjøpt gravstein til graven, men den kommer nok ikke før jeg må dra, sier vietnamesiske Thien.

Datteren Stina døde for ett år siden av en medfødt hjertefeil etter bare to måneder. I morgen skal Thien sendes tilbake til Vietnam.

-  Jeg vil gjerne være her hos min datter. Hvis jeg drar til Vietnam, er det ingen som kan besøke graven, sier Thien.

Kamp

Thien har bodd i Norge i nesten fem år, og har fast jobb. Hun ble skilt med mannen sin fire måneder før hun skulle få innvilget oppholdstillatelse. For ei uke siden fikk hun brev fra politiet om at hun måtte ut av landet. I går samlet politikerne i Nittedal seg til kamp i rådhuset.

På et ekstraordinært møte i går ble samtlige partier i Nittedal enige om at avgjørelsen om å kaste ut Thien er uforståelig.

-  Det er helt tydelig signal om at myndighetenes praksis er i strid med vanlig rettsoppfatning, sier ordfører Tom Christophersen (Sp).-  Helt forferdelig, myndighetene tar absolutt ingen menneskelige hensyn i saken, sier varaordfører Hilde Thorkildsen(Ap).

Feil i saksbehandling

Advokat Nils Edvard Thorsted Stenersen har jobbet med utlendingssaker siden 70-tallet, og har engasjert seg i saken. Han mener utlendingsnemnda har begått saksbehandlingsfeil, og har sendt begjæring om omgjøring vedtaket.

-  Avgjørelsen i denne saken er fattet av nemdslederen alene, ikke av en nemnd med leger til stede. Det har utviklet seg en praksis som ikke er i tråd med loven, sier Stenersen.Han reagerer også på at behandlingen ikke har tatt hensyn til at Thien har en datter gravlagt i Norge. Thien er buddhist, en religion hvor det blir lagt stor vekt på å ta hensyn til sine døde slektninger.

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) er leder for kommunalkomiteen på Stortinget, og reagerer sterkt på behandlingen Thien Thi Vo har fått. I et brev til Erna Solberg ber hun om at lovverket blir utdypet når det gjelder hva som menes med menneskelige hensyn.

For Thein Thi Vo haster det.

ENGASJERT: Thien Thi Vo får støtte ordfører Tom Christophersen.
PÅ GRAVSTEDET: Norske myndigheter kaster Thien Thi Vo ut av landet. Nå frykter hun at ingen da kan besøke gravstedet til datteren Stina i Nittedal.